Nieuws

CC’45 druk met voorbereiding ‘75 jaar vrijheid’ in Harlingen

In april /mei 2020 wordt herdacht en gevierd dat 75 jaar geleden WO II werd beëindigd. Dat gebeurt onder het motto ‘75 jaar vrijheid’. In Harlingen is sinds 1945 het Centraal Comité actief; destijds om het culturele, sportieve en sociale leven te herstellen, dat de Duitse bezetter om zeep had geholpen. De Stichting is al geruime tijd druk bezig met de programmering van de 75ste herdenkingen en vieringen. 

Het Ontario regiment van het 9de Canadese Leger bevrijdde in 1945 Friesland en dus ook Harlingen. De foto is een opname van de troepen op de Grote Bredeplaats in Harlingen. De militairen werden in Harlingen gelegerd in afwachting van terugkeer naar Canada.

Het Centraal Comité 1945 bestaat in 2020 ook 75 jaar en in samenwerking met de stichting Oud Harlingen wordt een boek uitgebracht met de geschiedenis van het Centraal Comité en beeldmateriaal van de oorlog in en bevrijding van Harlingen.

Op vrijdag 17 april wordt de bevrijding van Harlingen herdacht. In de maand april wil het Centraal Comité 1945 leerlingen van het basisonderwijs groep 7 en 8 en brugklassen van het voortgezet onderwijs een bezoek aan de Kazemattenmuseum in Kornwerderzand aanbieden. Zoals elk jaar leggen leerlingen van de basisscholen bloemen en/of een krans bij de door de scholen geadopteerde oorlogsmonumenten.

Er zijn contacten met het Jachthoornkorps van het regiment Garde Jagers voor een optreden in Harlingen. Half april tot half mei is er in gemeentemuseum het Hannemahuis een fototentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding in Harlingen. 

Op maandag 4 mei wordt de Nationale dodenherdenking in Harlingen ondersteund met een stille tocht vanuit het Harmenspark naar de Algemene Begraafplaats, naast de herdenking ’s middags bij het Zeeliedenmonument.

Dinsdag 5 mei is er onder andere een bevrijdingsconcert in de Grote Kerk door het Fries Kamerorkest en zangkoor Waadwyn. Het concert is gratis toegankelijk. Om de activiteiten te bekostigen is bij de gemeente Harlingen een financieel garantstellingverzoek ingediend. De plannen staan op papier en voor de uitvoering er van heeft de stichting CC’45 geld nodig.

|Doorsturen