Nieuws

“Burger King hoort niet in Harlingen”

“De Burger King hoort hier niet, er is al te veel van het niet goede.” Dat zei Kees Lugtmeier woensdag in de gemeenteraadszaal, namens alle Harlinger huisartsen. Hij vroeg het college van B en W al het mogelijke te doen om de Burger King uit Harlingen te weren.

De Burger King zoals gepland aan de Almenumerweg.

EG Retail wil de Esso/Spar van de Kanaalweg verhuizen naar het terrein naast de brandweer. Daar moet ook een nieuwe autowasserette komen en filialen van Starbucks en Burger King (de HC berichtte daar ruim twee jaar geleden over).

Er zijn al grote zorgen over de gezondheid van de inwoners van Harlingen, zei Lugtmeier. Een aanzienlijk deel van de inwoners heeft lagere inkomens en er is sprake van armoede. “In deze groep sterft men gemiddeld zeven jaar eerder.”

Ouders dragen een ongezonde levensstijl over op kinderen, en onder Harlinger kinderen is sprake van overgewicht. “Als de ouders het erbij laten zitten, moeten overheid en de scholen iets ondernemen om de rampzalige en kostbare gevolgen voor de volksgezondheid te verminderen”, aldus Lugtmeier.

Raadsleden vroegen hoe wethouder Erik de Groot de fastfoodketen rijmt met Harlinger projecten als gezonde kantines op scholen en jongeren in beweging. En wat te denken van de locatie, vlakbij een internaat en scholen?

Wethouder De Groot benadrukte dat gezondheid de hoogste prioriteit heeft. Maar de realiteit is, zei de wethouder, dat het bij het bestemmingsplan niet gaat om morele standpunten, maar om ruimtelijke overwegingen. Daarnaast levert het plan werkgelegenheid op. “Dat is ook een doelstelling die we hebben met z’n allen.”

Links autowasserette, Esso en Spar, midden Burger King en rechts Starbucks.

|Doorsturen

K.Buwalda

2022-11-11 15:19:48

Is die Kees Lugtmeier ook al zo iemand die wil bepalen wat een ander eet. Ga toch gauw weg kerel iedereen moet zelf weten wat hij/zij eet.

Ikzelf kom niet bij dat soort eetgelegenheden maar ga niet aan anderen vertellen wat goed of slecht is. Daarvan hebben we al genoeg linkse gekkie's in de 2e kamer zitten.

M. Blauw

2022-11-12 08:28:47

Stuitend vind ik het dat er in Harlingen nog zo'n Amerikaans multinational fastfood (en koffie) keten voet in aarde krijgt! 

Helemaal eens met K. Lugtmeier zijn onderbouwing. Bedroevend dat werkgelegenheid als grote motivatie luidt.

We weten allemaal hoe populair deze ongezonde ketens onder sowieso jonge lui zijn. En eenmaal gevestigd, kom er dan maar weer los van. 

Door een handjevol personen die dit door onze keel drukken. Betuttelend? Laat de Harlinger bewoners dan op z'n minst stemmen over wel/ niet.

Juist hier kan de gemeente een statement maken!

Tom

2022-11-12 16:17:55

"Werkgelegenheid" tegen een uitbuitende hongerloon, ongezond eten wat het milieu ook nog om zeep helpt plus *nog* een brok lelijkheid direct bij het hart van het zeestadsje. Als of Aldi niet al genoeg is op die plek.

Harlingen leek mij al uitstekend op een goede week met werkgelegenheid voor sportinstructweurs die het Harlingen beweegt op goede poten hebben gezet. Ga daarmee door en verkoop het stadsje svp niet uit an de zoveelste zielloze Ami bedrijf!!!!!

Tom

2022-11-12 16:18:56

...op een goede *weg* bedoelde ik uiteraard, excuses.

BuienradarAgenda