Nieuws

Brug met een knipoog

De gemeente Harlingen start volgend jaar met de herinrichting van de Winamerdyk. Daarbij wordt de huidige brug Reatille vervangen. De bewoners van Wijnaldum wilden wel wat meer dan ‘een brug’ en daarom schakelde de gemeente architect Nynke-Rixt Jukema in. “Het is een heel mooie oude plek”, zegt Jukema. “Op kaarten van honderden jaren geleden werd de Reatille al genoemd.”

(Illustratie: NRJ architectuur)

In het ontwerp zit letterlijk en figuurlijk een knipoog naar de bijnaam van de inwoners van Wijnaldum, de ‘Winamer katten’: de kattenkoppen aan weerszijden worden voorzien van kattenogen die licht van koplampen reflecteren. Kattenogen worden doorgaans in het wegdek verwerkt; uit een proefopstelling is gebleken dat de reflecterende kattenogen geen nadelig effect hebben.

De nieuwe brug wordt niet alleen een bijzondere brug, maar ook een ontmoetingsplek voor de dorpelingen. Omdat er op het wegdek weinig plaats is, komt er een trap naar een steiger. Hier kunnen dorpsbewoners met elkaar in contact komen. “Ook kanovaarders kunnen gebruikmaken van de steiger”, zegt Jukema. “En in de winter kun je er je schaatsen onderbinden.”

De uitwerking van het plan is uitgevoerd door Adonin en de brug zal gebouwd worden door Koninklijke Oosterhof Holman.

|Doorsturen

BuienradarAgenda