Nieuws

Broken Jug spic en span naar nieuwe plek

De Broken Jug, het kunstwerk van de Amerikaanse kunstenaar Frank Stella, wordt volgend weekend geplaatst op de kop van het langparkeerterrein aan de Harlingerstraatweg. Daar wordt het kunstwerk in de schijnwerpers gezet; de verlichting werkt op basis van het getij. Voordat het kunstwerk naar z’n nieuwe plek gaat, is het grondig opgeknapt.

De ‘lapjeskat’ wordt gestraald. (Foto: HC - Joachim de Ruijter

Lang hoefde de gemeente niet te zoeken naar een expert: het kunstwerk is van aluminium en daar weet Visser Special Metal Products van Bram Visser wel raad mee. Er bleek wat transportschade te zijn; spanning in het plaatwerk en er waren wat gehechte delen los. “Deze hebben wij vakkundig hersteld en hij is weer helemaal op volledige sterkte en mooi afgewerkt”, vertelt Bram Visser. “Bij de bouw van dit kunstwerk is er ook flink geschuurd aan het oppervlak, om lasnaden weg te slijpen. Het leek in onze ogen wel een lapjeskat.”

In overleg met de kunstenaar en de gemeente heeft Visser als proef een klein stukje laten stralen met zand en water. Hiervoor is een gespecialiseerd bedrijf ingehuurd; Combistralen uit Franeker. “Deze zomer hebben wij de proef gedaan. Deze was naar ieders wens.” Daarna is besloten het hele kunstwerk te stralen. “Het is wel een monnikenwerk hoor”, zegt Bram. “Een mooi egaal oppervlak is nu het resultaat, helemaal top. Dit zal straks een mooi effect geven met de speciale belichting. Een echt landmark hebben we straks in Harlingen.”

Vandaag wordt de fundatie geplaatst. Deze is ontworpen door Adonin en gemaakt door De Boer en De Groot. In de nacht van vrijdag 1 op zaterdag 2 oktober wordt het kunstwerk verplaatst van zijn tijdelijke locatie naar de nieuwe plek. Zaterdag 2 oktober wordt het kunstwerk van 45 ton door drie kranen op de poeren (fundatie) geplaatst. Vanaf maandag 4 oktober tot ongeveer vrijdag 15 oktober wordt de bestrating aangebracht.

Vrijdagavond 1 oktober wordt vanwege het vervoer de Lange Lijnbaan afgesloten, van 23:00 tot 24:00 uur (het gedeelte van de achteruitgang bij Nesta tot aan de Zuidwalweg). Zaterdagnacht 2 oktober is de Zuidwalweg afgesloten van 0:00 tot 1:00 uur (het weggedeelte Lange Lijnbaan tot de Nieuwe Vissershaven). Het verkeer van en naar Harlingen wordt omgeleid via Haulewei en Harlingerstraatweg. De beide wegafzettingen gelden ook voor fietsers op de fietspaden.

Het vervoer van het kunstwerk wordt uitgevoerd door het Harlinger bedrijf KTF. Bij harde wind wordt het vervoer met 24 uur uitgesteld. Livebeeld van de voorbereiding staat op www.webcam-harlingen.nl. Er wordt geprobeerd met een mobiele camera verslag te doen van de verplaatsing van het kunstwerk.

|Doorsturen

BuienradarAgenda