Nieuws

Brandbrief: wethouders vragen Rutte om ‘deltaplan jeugd’

De aanhoudende COVID-19-pandemie heeft grote gevolgen voor de jeugd. 150 wethouders Jeugd uit gemeenten in heel Nederland - waaronder Erik de Groot van de gemeente Harlingen - stuurden premier Rutte en het demissionair kabinet een brandbrief. De wethouders het kabinet om binnen vier maanden een actiegericht deltaplan jeugd te presenteren, zodat de jeugd weer perspectief krijgt. De wethouders doen de oproep samen met jeugd, deskundigen, hulpverleners en raadsleden.

Er wordt veel flexibiliteit van de jeugd gevraagd, terwijl ook jongeren te maken hebben met complexe problemen als eenzaamheid, depressiviteit en agressiviteit. Er zijn meer signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling en er is een zorgelijke toename van het aantal zelfmoordpogingen onder jongeren. Met de groeiende hulpkreten van kinderen die buiten beeld raken van scholen en hulpverlening, wordt de urgentie om op te treden steeds groter, aldus de wethouders in hun brief. “De noodopvang is overvol en de jeugd voelt al bijna een jaar de belemmering in hun jonge leven, hun welzijn, groei en ontwikkeling.”

De wethouders waarschuwen ook voor gevolgen op lange termijn: “De effecten kunnen groot zijn en worden, als we niet oppassen, een splijtzwam in onze samenleving: zij die wel goed uit de crisis zijn gekomen en zij die het niet hebben gered.”

Volgens de wethouders is het nu ‘code rood’ en is het nu tijd om er iets aan te doen. “En natuurlijk samen met de jeugd, gemeenten, deskundigen en hulpverlening. Het wordt tijd dat het kabinet dit plan aanjaagt, er niet alleen over praat in de debatten over corona-maatregelen, maar ook laat zien dat het óók hen menens is. Investeren in de toekomstige generaties juist nu!

Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk zijn voor jeugdhulp. Gemeenten kregen daarom ook extra geld van het Rijk om jeugd tijdens de pandemie te ondersteunen. Dat is echter niet voldoende, stelt de gemeente Harlingen in een persbericht. De ondertekenende partijen vragen het kabinet om, samen met gemeenten, jongeren, deskundigen en hulpverleners, een taskforce in te richten en een actiegericht deltaplan jeugd te presenteren. En te financieren, met net zoveel urgentie als de economische steunpakketten, zodat er binnen vier maanden in alle regio’s van Nederland concrete voorstellen zijn waarmee de jeugd kansrijk, veilig en gezond kan en achterstanden kunnen worden hersteld.

|Doorsturen

BuienradarAgenda