Nieuws

Bouwvereniging vraagt huurders om nette tuin en schone steeg

Huurders van de Bouwvereniging ontvangen deze week een brief in de bus. In de brief vraagt de Bouwvereniging haar huurders om zich in te zetten voor een nette tuin en schone steeg. “In een leefbare wijk horen nette en opgeruimde tuinen. Een onderhouden tuin draagt bij aan veilig, prettig en gezond wonen voor buren en andere omwonenden.”

De heer Edes (links) uit het Rode Dorp houdt van tuinieren en helpt graag de buren met onkruid wieden. Samen met de heer Vandewerken maakt hij de tuin weer netjes. Edes: “Het is mooi dat het zo kan op ons buurtje!”

Nu alles groeit en bloeit vraagt de tuin om regelmatig onderhoud. Bewoners zijn zelf verantwoordelijk voor hun eigen tuin en steeg. Voor de veiligheid en toegang bij calamiteiten, is het van belang dat bewoners ook hun steeg netjes en schoonhouden.

 

Alle huurders met een tuin ontvangen de brief en een folder met tuintips. “Wij zien de laatste jaren een toename van achterstallig onderhoud aan de tuin. Dit is nadelig voor de buurt en de leefbaarheid in de wijk”, aldus Petra van der Wier, directeur-bestuurder. Huurders die hun tuin wel onderhouden, vinden het niet leuk als het bij de buren een rommeltje is. De huurdersvereniging Harlingen is blij en ondersteunt deze actie van de corporatie. De tuinen met achterstallig onderhoud en rommel in de tuin zijn voor de huurdersvereniging al jaren een doorn in het oog. 

Een aantal tuinen en stegen wordt keurig onderhouden. Maar er zijn ook tuinen en stegen die dringend onderhoud vragen. “Hier is aandacht voor nodig. De bewoner is zelf verantwoordelijk voor zijn of haar tuin”, aldus Petra van der Wier. 

Nalatig

Wijkbeheerder Sander de Graaf doet regelmatig een tuinronde en spreekt huurders aan. Treft de wijkbeheerder de huurder niet thuis, dan doet hij een kaartje in de bus met ‘Help je mee om je tuin netjes te houden’. Na een week gaat hij weer langs en kijkt hij wat het resultaat is. Blijft de huurder nalatig, dan kan de corporatie op kosten van de huurder de tuin laten aanpakken. Liefst laat de Bouwvereniging het niet zover komen.

Mensen die tuingereedschap of hulp nodig hebben, worden doorverwezen naar de Klussenbus. Bij de Klussenbus is allerlei tuingereedschap, zoals een grastrimmer of een hark te leen. Als een huurder de tuin zelf niet kan onderhouden, kan tegen een kleine vergoeding een beroep worden gedaan op de Klussenbus. Een aantal vrijwilligers helpt dan mee, om de tuin weer fraai en netjes te krijgen.

In de brief roept de corporatie haar huurders op om een foto van hun tuin in te sturen voor Facebook. Sinds het najaar plaatst de Bouwvereniging regelmatig tuinberichten op social media. Petra van der Wier: “We zetten huurders met hun tuin in het zonnetje. Op deze manier vragen we positieve aandacht voor de tuin, we hopen huurders hiermee te stimuleren. Het is mooi om te zien dat er ook huurders zijn die elkaar helpen met de tuin.’

 

|Doorsturen

jaap westra

2020-06-05 15:03:19

Donderdag zat deze minister Cora van Nieuwenhuizen de minister van Infrastructuur en Waterstaat.in het praatprogramma van NPO1 het onderwerp ging over de droogte van deze tijd en dat Vitens de kraan al wat dichter heeft gedraaid i.v.m. het water te kort . en nu wat de minister adviseerde aan de burger is haal de tegels uit u tuin zodat het water de grond in loopt/zakt en niet in het riool terecht komt ,dit alles is voor het milieu en het grondwater op peil houdt heel belangrijk, ik vind het bijzonder jammer dat dit niet in de brief werd vermeld ,dit onderwerp is naar de toekomst gericht heel belangrijk, ook ik vind dat de Bouwvereniging hier wat nauwlettend op toekijken moet .

Buienradar



Agenda