Nieuws

Bouwvereniging pakt warme woningen aan

Vorig jaar liep de temperatuur in enkele nieuwe woningen in Nieuw Zuid op tot meer dan 30 graden. De Bouwvereniging gaat het probleem aanpakken. “Het is een flinke investering”, zegt Tjitte Bonnema van de Bouwvereniging. “Maar we nemen maximale verantwoordelijkheid.”

Het kwam vorig jaar in de zomer als een verrassing: bewoners van appartementen aan de Amaliastraat klaagden over de hitte. De woningen zijn goed geïsoleerd; nadeel is dat ze warmte vasthouden. Aanvankelijk stelde de Bouwvereniging voor dat de bewoners zonwering aan zouden schaffen. Maar na onderzoek gaat de Bouwvereniging over tot aanpassingen aan de woningen.

Begin dit jaar is er een nieuwe norm vastgesteld voor warmte in woningen. De Bouwvereniging heeft alle woningen die vanaf 2017 zijn gebouwd, getoetst aan die norm (onderzoek naar Dukdalf-appartementen loopt nog). “Een objectief vertrekpunt”, zegt Bonnema. “De woningen die niet voldoen, gaan we aanpakken.” Het gaat om woningen in Plan Zuid, aan Kluerd, Ropens en Grettingalaan. 65 Woningen krijgen een extra raam dat open kan, om te spuien; 42 woningen krijgen zonwerende beglazing en 8 van deze woningen krijgen een systeem dat lucht koelt met behulp van water. 

“Het wil niet zeggen dat het niet meer warm kan zijn”, zegt Bonnema. Hij benadrukt dat het belangrijk is ramen en deuren dicht te houden om de warmte buiten te houden, en op de juiste momenten te spuien.

|Doorsturen

BuienradarAgenda