Nieuws

Bouwe Smits vereeuwigd aan de Zoutsloot

Vandaag wordt een beeldje van Bouwe Smits onthuld aan de Zoutsloot. Dat gebeurt, in verband met het coronavirus,  zonder al te veel publiek. Het is een belangrijke gebeurtenis, in de eerste plaats voor de familie Smits en op de tweede plaats voor oud-Harlinger en kunstenaar Henk Zielstra, die het beeldje heeft ontworpen. De plaatsing van het beeld aan de Zoutsloot is een lang gekoesterde wens van de familie én Henk Zielstra.

Door Ubbo Posthuma

Met vereende krachten hebben Hopman Bouw Support, Posthuma Metselwerken, WR Unit en de gemeente het beeldje van Bouwe Smits op zijn voetstuk gezet. Later vandaag wordt het onthuld. Wie morgen de stad in gaat voor boodschappen, kan via de Raadhuisbrug dus even een kijkje nemen op de Zoutsloot! (Foto: HC - Joachim de Ruijter)

Bouwe Smits was opkoper in lompen, metalen en alles waar maar handel in zat. Zijn domicilie was de Zoutsloot. Iedere Harlinger kende Bouwe. Het was zelfs zo sterk dat Harlingers die op vakantie waren een ansichtkaartje stuurden met als opschrift alleen  maar ‘Bouwe Smits Harlingen’, en dit werd keurig door de postbodes bezorgd.

Ooit kwam hij in ziekenhuis Oranjeoord te liggen. Dat greep hem zo aan, dat hij later iedere morgen met zijn motorbakfiets een rondje over het parkeerterrein maakte en zijn vuist omhoog stak om de patiënten een hart onder de riem te steken. 

Als kwajongens zochten wij langs de Harlinger havens oud ijzer om dit bij Bouwe aan te bieden. Het verzamelde ijzer werd in een zak gedaan en bij hem gebracht. De zak werd aan de haak van een weegapparaatje gehangen, waardoor het juiste gewicht naar voren kwam. “Mutte jumme die zak oek terug”, vroeg Bouwe. “Nee, hou die maar meneer Smits.” Wat hij niet wist dat er onderin de zak enkele stenen lagen die het gewicht wat omhoog moesten brengen.

Op een gegeven moment kreeg Bouwe hulp van Paul Zielstra (de broer van Henk), een jonge knaap die hem met alles hielp. Hij zou een waardige opvolger kunnen zijn, ware het niet dat Paul op tragische wijze om het leven kwam. Het is dan ook mooi dat Bouwe maar ook Paul op deze wijze worden herdacht, op de plek waar de handel en wandel van beiden plaatsvond.

Henk Zielstra maakte eerder een standbeeld van Rikus ‘Poes’ Attema, dat eind 2017 een plaats kreeg op de Zakkendragerspijp.

|Doorsturen

BuienradarAgenda