Nieuws

Bouw Windpark Fryslân officieel van start

KORNWERDERZAND - De bouw van Windpark Fryslân in het IJsselmeer ten zuiden van de Afsluitdijk is gisteren officieel van start gegaan. Windpark Fryslân en het consortium Zuiderzeewind gaven samen officieel het startsein voor de eerste werkzaamheden in het Afsluitdijk Wadden Center in Kornwerderzand.

Zuiderzeewind, een consortium van Van Oord en Siemens Gamesa Renewable Energy, is gestart met de werkzaamheden voor Windpark Fryslân: de aanleg van buizen voor stroomkabels die de windturbines met het onderstation op Breezanddijk verbinden.

 

Het consortium heeft de intentie om samen te werken met lokale Friese partners. Op 4 april wordt door de bouwers en Windpark Fryslân in het Afsluitdijk Wadden Centrum een bedrijvenmiddag gehouden waar lokale ondernemingen zich kunnen oriënteren op onder meer grondverzet, betonwerk, staalbouw, catering, overnachtingen en andere aan de bouw gerelateerde werkzaamheden. 

 

Windpark Fryslân

Windpark Fryslân wordt gebouwd ten zuiden van de Afsluitdijk ter hoogte van Breezanddijk. Het windpark zal bestaan uit 89 turbines van 4,3 MW geplaatst in een clustervorm. De bouw van het windpark zal ongeveer twee jaar duren. In 2020 leveren de eerste turbines van het windpark naar verwachting al de eerste stroom en in 2021 zal het windpark volledig operationeel zijn. Met een vermogen van 382,7 MW draagt Windpark Fryslân straks meer dan 70 % bij aan de Friese doelstelling voor duurzame energie in 2020. De bouw van het windpark verschaft werkgelegenheid voor ongeveer 150 fte. Na de bouw zal het windpark direct en indirect werkgelegenheid voor 50 voltijdsbanen bieden.

 

Natuureiland

De bouw van het windpark omvat ook de aanleg van een natuureiland ten zuiden van de Afsluitdijk van 2 ha boven water en 25 ha onder water. Dit eiland kan tijdens de bouw van het windpark gebruikt worden als werkeiland. Tegelijkertijd wordt het eiland doorontwikkeld tot een vogeleiland, dat extra kwaliteit toevoegt aan het rust- en foerageergebied van vissen en vogels.

 

€ 100 miljoen

De provincie Fryslân investeert € 100 miljoen in het windpark. De daadwerkelijke investering geschiedt op het moment dat de gehele financiering van het project met banken rond is en nadat een onafhankelijke deskundige heeft bevestigd dat aan alle voorwaarden van de provincie is voldaan.

Het rendement wil de provincie inzetten voor duurzaamheidsmaatregelen in de hele provincie en voor ontwikkelingen langs de IJsselmeerkust. Zodra het windpark volledig operationeel is krijgen inwoners de mogelijkheid om financieel te participeren in het windpark.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda