Nieuws

‘Botenbios’ geopend

Henk van der Heide zwaaide afgelopen najaar af als voorzitter van de Stichting Huisvestingbeheer Scouting Harlingen. Als kers op de taart verrichtte hij zaterdag nog wel de opening van een laatste uitbreiding van Scoutinggebouw ’t Dok aan de Kanaalweg.

Met een enorme dosis zelfwerkzaamheid werd de afgelopen jaren gebouwd aan een botenwerkplaats voor de waterscouts. De jeugdleden zorgen zelf voor het winteronderhoud van hun zeilvletten en hebben daarvoor nu een vaste, eigen plek. Eerder lagen de vletten her en der onder dak, onder andere bij Elf Petroland, in de oude Cocosfabriek, bij de gemeente en in de loods van de firma H. Broersma aan de Rozengracht.

Coronaperikelen

De bouw startte in 2020, vrijwel gelijktijdig met het uitbreken van corona. Tijdens de lockdowns mocht niet gebouwd worden en na het wegvallen van alle beperkingen werden de scouts onder andere nog geplaagd door materiaalschaarste en prijsverhogingen. Bouwcoördinator Hepco van der Zee slaagde in zijn ondankbare taak het project ondanks alle extra tijd, energie en geld op de rails te houden.

Maatschappelijk draagvlak

Zelfs met duizenden uren vrijwillige inzet, rekende hij voor, is zo’n project enkel te realiseren met hulp van buitenaf zoals van het Iepen Mienskipfûns en de Rabobank. Onmisbaar waren verder de bijdragen van Beton Service Nederland, BMN bouwmaterialen, Bussel Engineering, Bouwbedrijf Fa. H. van der Zee & Zn., Gebr. Haarsma Sloopwerken, Installatiebedrijf Mensonides, KTF kraanverhuur, Meinesz Oldenboom, Van de Kamp Metaal & Enginering, de firma Van Smeden en Van Swaay hout. Zij leverden allemaal diensten of goederen in natura - het is goed te beseffen dat onze samenleving zonder zo’n ruimhartig bedrijfsleven niet zou kunnen draaien.

‘Botenbios’

De nieuwe werkruimte gaat als gezegd fungeren als klusplek voor de waterscouts, maar het eerste gebruik was als bioscoop. De verzamelde jeugdleden, familie, sponsors en andere belangstellenden kregen binnen namelijk een presentatie over de bouw te zien, én eentje over een Scoutingkamp in Zuid-Korea. Komende maand vliegt waterscout Flynn van Berkel (13) naar Zuid-Korea, om daar met duizenden scouts vanuit de hele wereld een groots avontuur te beleven. Meer daarover in onze krant van volgende week.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda