Nieuws

Boring naar zout onder Waddenzee mislukt

HARLINGEN - Een tegenvaller voor Frisia Zout: de boring naar zout onder de Waddenzee is mislukt. Het boorgat is eind maart ingestort en hierdoor is sprake van een “forse vertraging”. Frisia boort nu parallel aan de eerste boring over een deel van het traject een nieuw boorgat.

Volgens technisch directeur Bart Hendriks is er sprake van een typisch operationele tegenvaller. “Het is geologie. Je boort door lagen en de kenmerken van deze formaties variëren. Je weet niet honderd procent zeker wat je tegen gaat komen. Er zijn minder stabiele lagen. Door instabiliteit is het boorgat ingestort. Dat kan voorkomen; dat is een onzekerheid van diepe boringen.”

Het boorgat stortte in toen de boring al vier kilometer ver was, bijna bij het beoogde eindpunt. “Dat was extra frustrerend”, zegt Hendriks. Een zogenaamde mantelbuis (een soort huls voor het boorgat) kwam vast te zitten en deze moest terug worden getrokken. “Dat ging niet zo soepel”, aldus Hendriks. Het oude gat is vervolgens deels volgegooid met beton. “Zo kan het in de toekomst geen problemen geven.” 

Vervolgens is gestart met het boren van een ‘sidetrack’. Dit ‘zijspoor’ was mogelijk vanaf een voorgaande mantelbuis, op ongeveer 2200 meter. Deze boring loopt volgens Hendriks iets steiler en vrijwel parallel aan de eerste boring, en zal uiteindelijk op een iets andere plek uitkomen. “Iets minder ver uit de kust, iets dichter bij Harlingen.” Hoeveel dichter bij Harlingen? “Dat weten we pas als we helemaal klaar zijn.”

Frisia is begin november vorig jaar begonnen met boren naar zout onder de Waddenzee. Volgens de eerste planning zou de boring begin maart klaar zijn. Naar verwachting is de boring nu begin juli klaar; een vertraging van ongeveer vier maanden.

|Doorsturen

Bezorgde burger

2020-06-06 17:09:59

Waarom toch risico op nog meer bodemdaling vanwege zout? We kunnen onze behoefte aan zout toch eenvoudig invoeren?

BuienradarAgenda