Nieuws

Boren naar zout met 150 meter per dag

Zoutproducent Frisia is begonnen met het boren naar zout onder de Waddenzee. Nadat de boortoren in pakweg drie weken is opgebouwd, zijn meerdere aannemers begin vorige week begonnen met boren, vertelt technisch directeur Bart Hendriks. “Het is een heel samenspel van mensen en bedrijven.” 

Links aan de boortoren hangen buizen die voor het boren de grond in gaan. Op de grond stalen buizen die gebruikt worden als wand van het boorgat. Rechts aan de voet van de boortoren: gruis belandt via ‘glijbanen’ in containers. (Foto: HC - Joachim de Ruijter)

De boortoren die nu op het Frisia-terrein staat aan de Lange Lijnbaan, stond nog niet zo lang geleden op de Maasvlakte, om daar een gas-put te slaan. Het Harlinger project wordt uitgevoerd door Well Engineering Partners. “De grootste zelfstandige speler in Nederland”, zegt Hendriks.

Dit bedrijf uit Hoogeveen werkt weer samen met diverse andere bedrijven. Bijvoorbeeld het Duitse bedrijf dat de boortoren verhuurt; mensen die de boorinstallatie bedienen en mensen die ‘directional drilling’ verzorgen. Dagelijks werken er ongeveer dertig mensen aan de zoutboring, waaronder ook mensen van een speciaal bedrijf dat constant in de gaten houdt of de boring op koers blijft.

Meer in de papieren HC van vrijdag 15 november.

|Doorsturen

J. Dijkstra

2019-11-15 23:06:58

En dat mag allemaal wel onder een wereld erfgoed gebied. Ik snap er niets meer van...

M. Dijkstra

2019-11-16 23:20:02

Schande, dat hier ooit toestemming voor gegeven is.

BuienradarAgenda