Nieuws

Boekje over Bouwe Smits verschenen

Veel Harlingers zien hem nóg voor zich, in zijn stoel bij het raam van zijn volgepakte paleis op de Zoutsloot: Bouwe Smits. Dit jaar is het op de kop af 100 jaar geleden dat deze kleurrijke stadsfiguur werd geboren. Dat was reden voor zoon Geert Smits om de herinneringen aan zijn vader op papier te zetten. Het nieuwe boekje ‘Bouwe Smits; handelaar in van alles’ werd vrijdagavond gepresenteerd tijdens de Najaarsvergadering van Oud Harlingen.

Harlingen kende in de 20ste eeuw heel wat karakteristieke stadsfiguren. De kar van Engele Kletskop ratelde onvast over de keien, groenteman Ate Peu liet ‘savooiekool sla!’ door de straten schallen en Japke Blèr stond in haar bonte schort bij de Bazuin, om in ruil voor een cent het hekje voor wandelaars open te doen. Vanaf 1945 voegde Bouwe Smits zich in dit rijtje. Hij werd wereldbekend in Harlingen en omstreken, want de halve stad liep bij hem binnen. ‘Bouwe bleef altijd even onverstoorbaar en zorgde tijdens de openingstijden van 3 tot 5 uur ’s middags voor een unieke sfeer’, schreef Bouke van der Gaast na Bouwes overlijden in het Magazine van Oud Harlingen.

Legendarisch rondje

Geert Smits laat in zo’n 100 bladzijden een heleboel onderwerpen de revue passeren, van ‘Bouwe sien ouwelui’ tot zijn gestrande huwelijk. Hij verhaalt hoe de ‘gastarbeiders’ uit Turkije en Marokko de handel lieten opbloeien en hoe de schooljongen Gerrit Paul Zielstra (‘GPZ’) uitgroeide tot Bouwes beoogde opvolger. En wie herinnert zich niet het plafond vol anischtkaarten, uit alle windstreken van de wereld, en de legendarische bakfietsritjes van Bouwe naar het ziekenhuis Oranjeoord? Minder bekend is wellicht dat Bouwe al meedeed met de speldjesrage in de jaren 60/70 en dat hij correspondeerde met de prins Rainier en prinses Gracia van Monaco…

Volkstypes

Voorzitter Anneke Visser van de vereniging Oud Harlingen, die het boekje uitgeeft, is trots op de nieuwe uitgave. “Bouwe Smits staat nog steeds in het geheugen van heel veel Harlingers gegrift. Andere volkstypes, zoals Walle Geertsje en Rikus Poes, zijn in brons vereeuwigd en hebben zo blijvend een plekje in de stad gekregen. Maar van Bouwe was er nog niets. Hopelijk helpt dit boekje de herinnering aan hem levend te houden. Un hartstikke mooi boekje met tientallen foto’s, en dat foor un tientsje!” Iedereen die de herinneringen aan de opkoper in van alles in huis wil halen kan terecht bij de Bruna op de Voorstraat of in de webwinkel op www.oud-harlingen.nl.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda