Nieuws

Boek over traditie en innovatie in de Nederlandse visserij

Gees R. van Hemert heeft onlangs haar nieuwe boek gepresenteerd: ‘Met de kop in de wind, traditie en innovatie in de Nederlandse visserij door de generaties heen’. In dit boek komen 26 Nederlandse familiebedrijven in beeld die meer dan drie generaties actief zijn in de zee-, kust-, rivier, IJsselmeervisserij en aquacultuur. Er staan twee Harlinger bedrijven in het boek: Koornstra en Seinen.

Oud-vissers en jonge vissers vertellen het verhaal over hoe zij het familiebedrijf soms tegen de stroom in overeind hebben gehouden, over de invloed van de voorvaders die het bedrijf hebben opgezet of voortgezet en over de innovaties die zijn toegepast door de generaties heen. Als schrijfster van het boek vindt Van Hemert dat wij - Nederlanders - wel wat trotser mogen zijn op deze innovatieve beroepsgroep die al eeuwen lang deel uitmaakt van onze vaderlandse geschiedenis.

Het vissersambacht wordt overgedragen van vader op zoon en valt alleen in de praktijk te leren. Dat geeft een gedrevenheid die vast lijkt te liggen in de genen van oude vissersfamilies. Sommige Nederlandse familiebedrijven bestaan al meer dan 300 jaar. En dat terwijl het visserijbedrijf eigenlijk een hachelijke onderneming is: de visserman moet werken in de natuur en met wat die natuur te bieden heeft. Ook moet hij rekening houden met weer, wind, quota, windparken, natuurgebieden, regels en nog meer regels.

Hoe heeft het familiebedrijf zich de afgelopen honderd jaar staande weten te houden?
Hoe draait het familiebedrijf in onze tijd? Zijn de huidige potentiële opvolgers nog wel gemotiveerd om ‘af te zien’ en het bedrijf van hun ouders over te nemen? Welke vernieuwingen zijn nodig om in onze tijd het oude familiebedrijf voort te kunnen zetten? En zijn die moderne eisen nog wel haalbaar voor de jonge opvolgers?

In ‘Met de kop in de wind’ vertellen vissers de verhalen van hun oude familiebedrijven. Wat zijn hun geheimen om tegen de stroom in overeind te blijven? Blijven innoveren, risico's durven nemen en doorzetten, om het bedrijf te behouden voor de volgende generaties.

Het boek kwam tot stand in samenwerking met de Nederlandse Vissersbond. Van de hand van Gees R. van Hemert verschenen eerder ‘Vissen op Zeeuws water’ (2005), ‘Vissen op een zoete zee, de verhalen van de IJsselmeervissers’ (2008), ‘Zin in Zeeland’ (2010) en ‘Vissen op Zeeuwse grond’ (2012).


Met de kop in de wind, Traditie en innovatie in de Nederlandse visserij door de generaties heen. Gees R. van Hemert, 320 pagina's ISBN 978 90 5956 945 4 € 34,99.


 

|Doorsturen

BuienradarAgenda