Nieuws

Boedelbak en UNBEGUN lanceren collectie van oude aanhangwagen zeilen

Boedelbak, de Nederlandse marktleider in aanhangwagen verhuur, en het duurzame tassenmerk UNBEGUN hebben de handen ineengeslagen en introduceren een collectie gemaakt van oude aanhangwagen zeilen. Na jaren trouwe dienst krijgen de iconische geel-blauwe zeilen op deze manier een nieuwe bestemming.

 

Van Boedelbak zeil tot laptop sleeve of tas

Jarenlang beschermde de zeilen van Boedelbak de inboedel van menig Nederlander. De zeilen hebben weer een wind getrotseerd. Zijn stad en land afgereisd. Daarna afgedankt. Zonde, dus geeft UNBEGUN de oude aanhangwagen zeilen van Boedelbak een tweede leven. “Het is fantastisch dat we de levensduur van deze oude zeilen kunnen verlengen met nog enkele jaren. Waar afgedankte zeilen doorgaans naar de verbrandingsoven gaan, kunnen wij door deze samenwerking vele mensen blij maken met een unieke tas of laptop sleeve met een verhaal” aldus Martijn, eigenaar van UNBEGUN. Nadat UNBEGUN de zeilen heeft ontvangen, worden ze met patronen op maat geknipt. De geknipte delen worden gewassen en vervolgens verwerkt tot tas of laptop sleeve.

 

Met het oog op de volgende generaties
Met de samenwerking tussen Boedelbak en UNBEGUN zullen 2500 zeilen worden gerecycled tot product. Afhankelijk van het type product kunnen er uit een zeil 10 à 15 producten gemaakt worden. Huub Zandvliet, manager van Boedelbak, geeft aan het belangrijk te vinden om bij te dragen aan het milieu: “Een zeil van een aanhanger wordt iedere 5 jaar vervangen. Ze hebben hun werk gedaan, maar zijn nog van uitstekende kwaliteit. We hebben er daarom voor gekozen om onze oude zeilen te bewaren en netjes op te slaan. Wat we ermee zouden doen wisten we nog niet, maar dat we het zouden recyclen stond vast. Toen we in gesprek raakte Martijn was er direct een klik. De missie om de zeilen te recyclen was gestart.” 

 

Geel-blauw, maar toch groen
In Nederland worden afvalstroom, zoals PVC-afval, doorgaans verbrand. Met de samenwerking tussen UNBEGUN en Boedelbak wordt in totaal 30.000 kg zeil bespaart uit deze verbrandingsovens. Onderzoek van Hedhehog Company, een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in CO2-berekening, heeft uitgewezen dat met het recyclen van deze afvalstroom 61.800 kilogram CO2-equivalenten uitspaart. Deze 61,8 ton CO2 staat gelijk aan het verbruik van 18945 liter nieuwe diesel (B7). Een gemiddelde vrachtwagen met een gebruik van 35 liter per 100 km zou hiermee dus een rondje om de aarde kunnen rijden en vervolgens van Amsterdam naar de grens van Mongolië en weer terug. 

 

Maar wat bekent dit per product? Om de impact van de samenwerking verder te onderzoeken, is de uitstoot van de productie van de UNBEGUN laptop sleeve berekent. De productie van de UNBEGUN laptop sleeve betreft 1,99 kg CO2-equivalenten. Dat is minder dan de uitstoot uit één liter benzine. Dit zegt op zich niet zoveel, maar als het wordt vergeleken met de standaarden in de industrie, kan er worden geconcludeerd dat de productie van een UNBEGUN laptop sleeve netto 0,39 kg CO2-equivalenten lager is; en dat is bijna 20% minder CO2-uitstoot.

 

Tevens is er door onderzoeksbureau Hedgehog Company gekeken naar de impact van het recyclen van de oude PVC-zeilen van Boedelbak. Voor iedere UNBEGUN laptop sleeve wordt 147 gram gerecycled PVC-zeil gebruikt. Als dit zeil verbrand zou moeten worden, zou er alleen al aan opwarmingspotentieel 0,34 kg CO2-equivalent uitgestoten worden. Naast dat UNBEGUN en Boedelbak een mooie collectie producten lanceren, leidt het recyclen van deze 2500 zeilen dus ook tot een enorme positieve milieu impact. 

 

De collectie bevat onder meer laptop sleeves en diverse schoudertassen. Bij de vervaardiging van deze producten worden naast de oude zeilen van Boedelbak nog meer gerecyclede materialen gebruikt, zoals gerecycled schuim in de laptop sleeve en een voeringstof van gerecycled plastic (RPET). De producten zijn vanaf vandaag verkrijgbaar via de webshop van UNBEGUN.

 

|Doorsturen

BuienradarAgenda