Nieuws

Bob de Vries en Lydwien Wilbers winnen Havenrace (Zeezwemtocht) Harlingen

De laatste weken in juni leken een zomerse voorbode voor de historische Harlinger Zeezwemtocht. 120 Zwemmers schreven zich in voor de Zeezwemtocht. Maar op de zeezwemdag, afgelopen zaterdag, stak er een flinke wind op. Te veel van het goede om de veiligheid van de deelnemers te kunnen waarborgen. De organisatie besloot de tocht binnengaats te houden. De finish op het strand werd vliegensvlug afgebroken en naar de Willemskade getransporteerd. Daar werd  zonnepontje Jonge Seun omgeturnd tot startschip en finishschip.

 

(Foto: HC - Joachim de Ruijter)

Rond de klok van half één trok de bemanning van de Jonge Seun de startlijn strak en klonk het startsignaal voor de massastart van de heren. Ongeveer vijf minuten later klonk voor de dames ook de starttoeter.

 

Direct vanaf het begin kwam er al tekening in de strijd bij de heren. Bob de Vries bouwde soepel zwemmend een ruime voorsprong op en tikte als eerst aan in een snelle tijd van 26:50:01. Achter Bob was een groepje zwemmers aan elkaar gewaagd. Uiteindelijk werd Sven Harskamp tweede en Hessel Broekstra werd derde.

 

Bij de dames leek zich eenzelfde soort wedstrijd te ontvouwen. Melissa Nauta nam vanaf de start gelijk de kop om zo in vrij water te kunnen zwemmen. Na de eerste ronde had zij reeds een voorsprong van meer dan drie minuten op de tweede dame en had ze ook het gros van de heren reeds ingehaald. Helaas maakte Melissa in de tweede ronde een fout; ze miste een boei. Door een juryboot werd zij kort voor de finish teruggestuurd, het parcours weer op om alsnog de vergeten boei te ronden. Hierdoor zwom zij 900 meter extra en voorkwam zij diskwalificatie.

 

Lydwien Wilbers, die gestaag de voorsprong op nummer 3 uitbreidde, kwam hierdoor in één keer aan de leiding te liggen en liet de winst niet meer glippen. Melissa had nog een sterke comeback en wist de tweede plaats veilig te stellen met een kleine voorsprong op Ellis van Halem, die derde werd.

Bijna alle deelnemers wisten de tocht verder uit te zwemmen. Slechts twee uitvallers werden genoteerd. Eén zwemmer stopte al na enkele honderden meters wegens problemen met z’n zwempak en een andere deelnemer viel uit wegens onderkoeling. Deze laatste werd vakkundig opgevangen door de aanwezige hulpverleners.

Ondanks een succesvol evenement kijkt de organisatie toch terug met gemengde gevoelens. Ze hadden zo graag weer de originele route over de Waddenzee willen laten plaatsvinden. De laatste echte Zeezwemtocht was in 2013. Het was helaas ook nu niet verantwoord om de zee op te gaan. De organisatie looft verder alle betrokken vrijwilligers en hulpverleners voor de snelle omschakeling naar het havenparcours en het verder vlekkeloze verloop van de zeezwemtocht.

 

|Doorsturen

BuienradarAgenda