Nieuws

Bloemisterij Auke van der Meer opent vrijdag nieuwe zaak

Op vrijdag 29 maart opent bloemisterij Auke van der Meer zijn nieuwe locatie op bedrijvenpark Oostpoort. Het zal even moeten wennen dat de bloemisterij niet meer op de Groen van Prinstererstraat zit.

Door Ubbo Posthuma

Vader Van der Meer had op de toenmalige Schapendijk een tuinderij. In 1964 kocht hij een stuk grond aan de Groen van Prinstererstraat om daar een bloemisterij te vestigen. Zoon Auke was 16 jaar toen hij naar de Middelbare Tuinbouwschool in Frederiksoord ging. Eigenlijk moest hij in 1959 in militaire dienst. Maar aangezien er te veel militairen waren, werd Auke vrijgesteld. Na de Tuinbouwschool kwam hij bij zijn vader in de zaak. Toen Van der Meer sr. na een langdurig ziekbed kwam te overlijden, nam Auke de zaak officieel over. “In het begin waren het goede jaren”, zegt Auke. “De mensen kochten volop. Later kwamen er meer tuincentrums bij zoals Siersema en De Witte Kas en ook kregen we te maken met de crisis. Toen ook de supermarkten met de verkoop van bloemen begonnen kwam de klad erin. Onze leuke handel zoals de zomerbloeiers met onder andere viooltjes, vlijtige liesjes, begonia’s werden door de supermarkten afgepakt en de winstmarge kwam enorm onder druk te staan. Dan zijn drie tuincentrums in Harlingen te veel.”

 

De periode 2007-2012 waren financieel moeilijke jaren voor de bloemisterij. Er werden veel minder kamerplanten verkocht en eigenlijk was dit een landelijke trend. Volgens Auke leeft de verkoop van kamerplanten de laatste anderhalf jaar weer op. “De verkoop van snijbloemen heeft altijd goed gelopen. Toen er vijf jaar geleden geïnvesteerd moest worden, zaten we financieel heel moeilijk en kon dit niet. Eigenlijk moesten we moderniseren. We hadden een heel hoog gasverbruik. Het was onmogelijk om het nog rendabel te maken.”

Toen Harns Invest zijn oog op het terrein liet vallen om hier luxe appartementen te gaan bouwen, werd de knoop doorgehakt en Auke ging naarstig op zoek naar een andere plek.

 

Hij belandde uiteindelijk in het gebouw van Living Centre Oostpoort aan de Fahrenheitstraat, achter de McDonald’s. Achterin de markthal heeft hij de beschikking over een grote kas, een ruim buitengedeelte alsmede een gedeelte in de hal van de winkel. “Eigenlijk hebben we nu een veel beter assortiment. Alles modern met kantoor en kantine, we hebben het nog nooit zo mooi gehad”, lacht Auke. “De vaste onkosten zijn ook veel lager. Verder komt er nog een grote open koelcel voor de snijbloemen, een werkruimte voor de dames en een koffiehoek. We hebben er dan ook heel veel zin in.”

 

Binnenkort verschijnt er een nieuwe website waar men bijvoorbeeld bomen en graszoden kan bestellen. Begin van de week bestellen en vrijdags kan er geleverd worden. De oude zaak gaat vanaf komende maandag dicht. Na een paar dagen gaat de nieuwe vestiging op vrijdag open. “We zijn dan nog niet voor honderd procent klaar”, laat Auke weten. “Het is logistiek een enorme operatie. Donderdag gaan we proefdraaien met het kassasysteem. Ook komt er te zijner tijd nog een grote vijver. Deze staat nu tijdelijk even geparkeerd bij molenaar Siebe Palma in Sexbierum.”

 

Wat Auke nog wel even wil benadrukken is het feit dat bestellingen en grafwerk gewoon doorlopen. Door de vernieuwing wordt het leven van Auke en zijn partner er ook wat gemakkelijker op. “In de oude situatie waren we eigenlijk nooit klaar, zeg maar dag en nacht werken. Alles zal nu veel gestructureerder verlopen en al het personeel gaat mee over.” En dan de afstand? Dat is even wennen, vindt Auke. “Als je weet dat het met de auto vanaf het Harlinger station vier minuten naar ons toe rijden is, waar praten we dan over. Voor de ‘oude’ trouwe klanten verzinnen we ook wel wat. Misschien een busje of iets dergelijks. We gaan iets regelen, het hangt ook van de vraag af.”

 

|Doorsturen

BuienradarAgenda