Nieuws

Binnenstad deels op slot tijdens Tall Ships Races

De Harlinger binnenstad wordt tijdens de Tall Ships Races ingedeeld in twee zones, met beperkte toegang voor gemotoriseerd verkeer. Niet iedereen is even blij met de gang van zaken, bleek afgelopen dinsdag tijdens een infoavond in Stadsschouwburg Trebol. “Oudere mensen krijgen huisarrest”, zei een vrouw, die voor haar beurt in gesprek ging met een ambtenaar om langdurig haar ongenoegen te uiten.

Het evenementengebied is een stuk compacter vergeleken met de Tall Ships Races van 2014. Toen lagen er enkele tallships in de industriehaven; dit jaar liggen alle schepen in en rond de Nieuwe Willemshaven en de Zuiderhaven. Evenementen en podia zijn tijdens de Tall Ships Races niet toegestaan in de binnenstad. “Maar het bruist hopelijk wel”, zei Geert Andringa van de gemeente Harlingen. Grotere terrassen zijn wellicht mogelijk, en om 23.00 uur komt er een einde aan het feest.

De binnenstad wordt opgedeeld in twee zones (zie kaartje) voor gemotoriseerd verkeer. Zone 1 is vrij toegankelijk tussen 1 uur ’s nachts en 9 uur ’s morgens. Daarna wordt het gebied afgesloten; auto’s kunnen er niet in of uit. Zone 2 is volledig open van 1 uur ’s nachts tot 10 uur ’s morgens. Van 10.00 tot 1.00 uur kunnen bewoners uit beide zones hier op vertoon van een speciale toegangskaart in- en uitrijden. Dit zonebewijs krijgen zij toegestuurd als ze over een parkeervergunning beschikken. Op vertoon van dit bewijs (in combinatie met een parkeervergunning) kunnen ze ook op het Spaansenterrein aan de Kanaalweg parkeren. Ook automobilisten met een werknemersvergunning kunnen hier parkeren.

Voor bezoekers aan de Tall Ships Races worden er drie parkeerterreinen aangelegd: aan de Lange Lijnbaan, aan de Rijksweg nabij de McDonald’s en aan de Kimswerderlaan. Parkeren kost tien euro per auto, inclusief vervoer met een pendeldienst naar de stad. Mindervalide bezoekers kunnen parkeren op het terrein van BDS naast de Aldi. Er komt een taxistandplaats op de Heiligeweg.

Op zoek naar antwoorden in Stadsschouwburg Trebol. (Foto: HC - Joachim de Ruijter)

|Doorsturen