Nieuws

Bedrijfsunits op ‘niemandsland’ aan Industrieweg

HARLINGEN - Bouwbedrijf Jelle Bruinsma heeft het braakliggende terrein op de hoek Industrieweg/Sibadaweg gekocht en wil hier vier loodsen bouwen. Twee loodsen krijgen meerdere units. Het naastgelegen water (haventje) en een strook grond zijn gekocht door Bert Sipma.

 

De loodsen gezien vanaf de Industrieweg. Links het water van het haventje (tegenover de Kanaalweg/de redactie van de Harlinger Courant).

Bouwbedrijf Jelle Bruinsma zit aan de overzijde van de Industrieweg, en kijkt uit op het braakliggende terrein. Bruinsma had al langer een oogje op het terrein. Maar de vorige eigenaar, Dreef Beheer, wilde de grond niet in delen verkopen. De aankoop van het water zou de plannen van Bruinsma te duur maken, maar  toen Bert Sipma geïnteresseerd bleek in water en een stuk grond langs het water, werd er snel geschakeld.

Sipma kocht 3000 vierkante meter water en duizend vierkante meter grond. Bruinsma kocht de rest: 8000 vierkante meter grond. Bruinsma had er wel woningen willen bouwen, of woon-werkpanden, maar dat staat het bestemmingsplan niet toe. Het gaat om industrieterrein en de loodsen vallen binnen het bestemmingsplan.
Maar het worden niet zomaar loodsen, zegt Jelmer Bruinsma. “Er moet iets moois komen. Het is een soort overgang van industrieterrein naar de stad. We denken aan de stijl van kringloopwinkel Estafette; niet qua kleuren maar met een pui die er goed uit komt. Het is straks niet meer dat braakliggende stukje niemandsland.”

 

Aan de Industrieweg zijn plannen voor twee loodsen, waar al gegadigden voor zijn die de loods ‘in optie’ hebben. Het gaat om een loods van 20 bij 35 meter op de hoek Industrieweg/Sibadaweg, en een loods van 10 bij 25 meter aan de Industrieweg. Achter deze loodsen een loods met zeven units (twee van 12,5x25m en vijf van 10x25m). Daar weer achter, aan de kant van Jachtwerf Atlantic, een loods met twintig units van 7 bij 6,5 meter. Alle loodsen hebben een dakrandhoogte van 6,2 meter. De bedrijfsgebouwen komen tien meter vanaf de stoep te staan.

Bert Sipma vertelt dat de woonboot die eerder in het haventje lag, terugkomt. Daarnaast wil hij ligplaatsen gaan verkopen, eventueel in combinatie met een unit van Bruinsma.

Tot slot in een notendop de geschiedenis van het terrein: vroeger bouwde Van der Vlis er jachten, en ongeveer tien jaar geleden zat er tijdelijk een houtdrogerij. De Deka en de Aldi wilden er samen een pand bouwen. Dat werd aanvankelijk goed ontvangen door de gemeente, maar na geharrewar viel dat plan in duigen en vertrok de Deka uit Harlingen. De bouwvallige loods die nog altijd op het terrein stond, werd gebruikt door spelende jeugd. In 2015 woedde er een brand in de loods, die vervolgens werd gesloopt.

 

|Doorsturen

Rj koster

2018-11-02 16:36:41

graag zouden wij meer informatie willen ontvangen over de nieuw te bouwen loodsen op de Industrieweg te Harlingen.

met vriendelijke groeten.

rj.koster