Nieuws

BDS Harlingen gaat de strijd aan met sargassum

Het team van BDS Harlingen heeft onlangseen oliebestrijdingsproject afgerond met leveringen aan de eilanden Saba en Sint Eustatius (eerder werd er al aan Bonaire geleverd). BDS is op Sint Maarten gevraagd om met een oplossing te komen voor het sterk oprukkende sargassum, een zeewier dat voor grote problemen zorgt.

Overlast sargassum op Sint Maarten.

De reis naar de eilanden was een groot avontuur voor BDS. Midden in het hurricane-seizoen werd in eerste instantie per vliegtuig gevlogen naar Sint Maarten, waarna er dagelijks over de Noord-Atlantische Oceaan werd gereisd naar Sint Eustatius (per vliegtuig) en Saba (per bootje).

 

BDS is onder de indruk van de gevolgen van de vernietigende orkaan Irma, die vorig jaar over Sint Maarten heeft gewaaid. Nog steeds liggen er op veel plaatsen bootjes op de kop en zijn huizen nog steeds verwoest.

 

Tijdens de week dat BDS op Sint Maarten verbleef, bleef het orkaanseizoen gelukkig beperkt tot een aantal hevige regenbuien. Een aantal vooraanstaande medewerkers van de lokale overheid heeft de directie van BDS rondgeleid over het eiland. Daarbij is ingezoomd op de enorme problemen van sargassum.

 

Dit zeewier groeit in de Sargassozee en door opwarming van de aarde laat het los. Het drijft vervolgens massaal richting onder andere Sint Maarten. Aangespoeld op de stranden begint het wier na enkele dagen enorm te stinken. Als er niets aan gedaan wordt, zal dit volgens velen het einde betekenen van het toerisme. Daarom is BDS gevraagd om haar expertise aan te wenden en met een oplossing te komen. Hieraan wordt op dit moment druk gewerkt.

 

De komende jaren zal BDS nog meerdere keren terugkomen op de BES-eilanden om de deskundigheid van de lokale autoriteiten nog verder te bevorderen.

|Doorsturen

BuienradarAgenda