Nieuws

Barentszwerf krijgt eikenhouten portretten

Jan Obbema maakte twee opzienbarende portretten, gestoken in eikenhout: van Willem Barentsz en Jacob van Heemskerck. Hij heeft de portretten geschonken aan de Barentszwerf.

In eerste instantie zullen de portretten in het bezoekerscentrum prijken; later als het schip meer is afgebouwd, zullen ze een passende plaats aan boord krijgen.

Van Willem Barentsz is slechts een gravure bekend en mogelijk een afbeelding op een schilderij van een Schutterij. Jacob van Heemskerck is wel vaker geportretteerd. De portretten zijn heel bijzonder, want in hout worden niet vaak portretten gesneden.

De portretten zijn aangeboden door Geiske van der Zee (Harlingse van geboorte) en ook haar man, Jan Obbema, heeft Friese roots. Hij werd geboren in Witmarsum, zijn moeder was een Terwisscha van Scheltinga. Jan Obbema heeft in het expeditieschip een dekbalk gesponsord en daar zijn eigen naam in gebeiteld. Na zijn pensionering heeft hij zich op hout toegelegd. Voordat hij de portretten uitsneed, heeft hij eerst in was voorbeelden gemaakt.

Het bezoekerscentrum van de werf aan de Willemshaven is dagelijks open van 11.00 tot 17.00 uur, op zon- en feestdagen van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis, er staat wel een fooienpot. Er is nog geld nodig voor de afbouw en op www.loterij-harlingen.nl zijn loten te koop voor een grote loterij, met als hoofdprijs een huis in Harlingen.

 

|Doorsturen