Nieuws

Badhuus in gebruik genomen

HARLINGEN - Harlingen is een heus badhuis rijker. Aan de Willemshaven is maandagochtend het Badhuus, in besloten Harlinger kring, in gebruik genomen. Op 27 september wordt de gehele Nieuwe Willemshaven, waaronder het badhuus, officieel geopend.

 

Nadat eerder een poging was gedaan om het sanitair onder te brengen in een gerestaureerde treinwagon is uiteindelijk besloten om er een eigenstandig gebouw voor te ontwerpen. Door dit te combineren met een uitkijkpunt, een wasserette en een schipperskwartier (Stichting Heen&Weer/zonnepontje) kon een multifunctioneel nautisch gebouw met allure worden gerealiseerd. Het robuuste, in zwarte baksteen gemetselde gebouw, ontworpen door Nynke-Rixt Jukema, sluit aan bij de andere robuuste gebouwen op het haventerrein.

Het is gesitueerd op een plint, enerzijds om droge voeten te houden bij extreem hoogwater, anderzijds om te voorzien in informele zitgelegenheid, bestaat uit twee lagen met een monumentale dakopbouw. De hoogte van het gebouw, 1234 centimeter, herinnert aan het stichtingsjaar van de stad.

Met de komst van het Badhuus is de Nieuwe Willemshaven nog aantrekkelijker voor toeristen en recreanten en worden de Bruine Vloot en de zonnepont ondersteunt in hun dienstverlening. Het openbare voorzieningenniveau krijgt een grote kwaliteitsslag en de verblijfskwaliteit van de openbare ruimte wordt sterk vergroot. Tot nu toe waren er geen plekken waar voorbijgangers konden schuilen voor de regen en de harde wind. Met de bouw van een arcade rondom het Badhuus is deze schuilplek gerealiseerd. Hiermee wordt de Nieuwe Willemshaven weer een knooppunt tussen Wad en land en wordt de beleving van het Wad optimaal voor de verschillende doelgroepen.

 

|Doorsturen