Nieuws

Autodelen in Harlingen: wat zijn de mogelijkheden?

Steeds meer mensen delen een auto.

Dat is goed nieuws want autodelen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de eigen portemonnee. Vooral vanwege het duurzame aspect wil de overheid autodelen stimuleren. Ook in Harlingen zijn er verschillende opties om aan autodelen te doen.

 

Wat houdt autodelen precies in?

Op 4 oktober 2018 is de Green Deal Autodelen II getekend. De betrokken partijen (onder andere aanbieders van deelauto’s en de Rijksoverheid) hebben als doel om 100.000 deelauto’s en 700.000 autodelers te realiseren in 2021. Ze willen bijvoorbeeld cadeaukaarten beschikbaar stellen zodat mensen op een laagdrempelige manier kunnen kennismaken met autodelen. Maar wat is autodelen eigenlijk? De naam zegt het eigenlijk al: mensen delen een auto. Met elkaar (peer-to-peer autodelen), of met een organisatie (klassiek autodelen). Het is de bedoeling dat er een auto wordt gereserveerd via een app op de smartphone. Vervolgens kan men de auto ophalen en openen met een speciale chipkaart, code of app. Afhankelijk van de gekozen deelvorm, moet de auto weer worden teruggezet op dezelfde plek óf op een willekeurige andere plek binnen de gemeente.

 

Welke aanbieders zijn er in Harlingen?

Friesland loopt helaas een beetje achter als het gaat om autodelen. Veel lokale aanbieders zijn er nog niet. Gelukkig kan men wel een auto delen via Auto2Use (Harlingen en Franeker). Ook kan er een beroep worden gedaan op landelijke aanbieders. Denk hierbij aan: MyWheels, ConnectCar, StudentCar, Snappcar, Greenwheels, Stapp.in, car2go, Buurauto, Deelootoo en Private Share. Op ritjeweg.nl ziet men in een oogopslag waar de deelauto’s van deze aanbieders staan en hoeveel deze per maand kosten.

 

De voordelen van het delen van een auto

Autodelen kent veel voordelen. Allereerst is het heel duurzaam. Door een auto te delen, wordt er minder CO2 uitgestoten en hoeven er ook minder auto's geproduceerd te worden. Daarnaast is het delen van een auto goed voor de portemonnee. Door het delen van een auto heeft men niet meer te maken met hoge vaste lasten, zoals autoverzekeringen, wegenbelasting en onderhoudskosten. Mensen kunnen er ook voor kiezen om hun eigen auto te delen. Op deze manier kunnen zij een aardig zakcentje verdienen. Tot slot is autodelen ook een oplossing voor het gebrek aan parkeerplaatsen in de grote steden.

 

Autodelen en de autoverzekering

Als gebruiker van een deelauto, hoeft men zich niet bezig te houden met autoverzekeringen vergelijken. De eigenaar van de deelauto is namelijk altijd verantwoordelijk voor de autoverzekering. Particulieren die hun auto regelmatig delen met andere, moeten een speciale deelautoverzekering afsluiten via de Vereniging voor Gedeeld Autogebruik (VGA). Het lidmaatschap kost € 20,- per huishouden per jaar. Op deze manier is de auto ook verzekerd als andere mensen er gebruik van maken.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda