Nieuws

Anytime Fitness Harlingen: al meer dan duizend leden

Met de komst van fitnesscentrum Anytime aan de Joost van de Vondelstraat, heeft Harlingen één van de modernste sportcentra van het Noorden binnen haar stadsgrenzen gekregen. En het loopt er storm. In enkele maanden al meer dan duizend leden.

Door Ubbo Posthuma

 

Eigenaar Gerard Hartman (nee, geen familie van…) is van huis uit judoleraar en deed veel mee aan wedstrijden op hoog niveau. Hij is afkomstig uit Drenthe en nam 35 jaar geleden een judoschool in Bolsward over. “We zijn toen naast judolessen ook met fitness begonnen”, zegt Gerard. “Door de jaren heen groeide dit uit naar groepslessen, aerobic, stepslessen, enzovoort.” Het pand in de binnenstad was niet zo groot en eigenlijk groeiden ze er uit. “We zijn toen naar de onderverdieping van een kantoorpand aan De Wymerts gegaan, dat we huurden. Daar begonnen we met een multifunctioneel centrum met groepslessen, fitness, sauna en fysiotherapie erbij. We waren wel de eersten in het noorden die dit zo groots aanpakte met een vloeroppervlakte van 800 vierkante meter.”

 

Benelux

Na ongeveer acht jaar gaf de bank aan dat het verstandiger was om wat te gaan bouwen. Men was in Bolsward net bezig met de ontwikkeling van De Ward; wonen en werken. Daar is toen nieuwgebouwd met woning en een sportcomplex van 1200 vierkante meter. Vier jaar terug is men gaan franchisen met Anytime. “Het is nog wel van ons, maar we hebben de franchisemodule ingekocht van Anytime. Het is een concept vanuit Amerika. We waren op zoek om ons te onderscheiden in de markt en kwamen in contact met Anytime via iemand uit Limburg die zelf ook een fitnesscentrum had en het Anytime-concept naar de Benelux haalde”, aldus Gerard, die vindt dat het 24-uurs concept fantastisch werkt. “Mensen willen graag sporten als het hen uitkomt, zowel ’s avonds, in het weekend, ’s morgens, op zon- en feestdagen; het maakt niet uit.”

 

Vanaf ’s morgens 8.30 tot 11.30 uur en vanaf 13.30 tot 21.30 uur is er begeleiding. Door middel van een speciale sleutel kan men altijd naar binnen, ook als er geen begeleiding is. Men kan zelfs wereldwijd bij andere vestigingen van Anytime naar binnen. Dat het werkt, liet een klant die veel reist vanuit Tokio weten, die daar aan het sporten was. Hij stuurde een appje met een foto. 

 

Buikspierbanken

Het fitnesscentrum staat onder camerabewaking. Het is niet mogelijk om ongezien niet-leden mee naar binnen te nemen. Dat wordt gecheckt middels infraroodtechniek, en als er onbevoegden mee naar binnen komen, krijgt het personeel een seintje, zodat ze overtreders daar op kunnen aanspreken. 

 

In de fitnesszaal staat een keur aan de nieuwste apparaten. Een hele investering als je bedenkt dat één loopband 18.000 euro kost. Verder hometrainers, roeitrainers, indoor-cycles, krachtapparatuur zoals halterbanken en buikspierbanken, enzovoort. De cardioapparaten zijn voorzien van een scherm waar je zelfs Netflix, YouTube, muziek en bijna alle tv zenders op kunt zien. Er is een ‘safety wall’ net AED en verbandtrommel en er is een alarmknop die in verbinding staat met 112. Volgens eigenaar Gerard is er over het concept heel goed nagedacht wat betreft de veiligheid.

 

Zoon Arend Hartman behartigt de zaken in Harlingen. Arend was een begenadigd keeper bij onder andere ONS en Almere City. Al gauw zag SC Heerenveen zijn talent en lijfde hem in. Maar een hardnekkige enkelblessure speelde hem parten waardoor het voetballen niet zo goed meer ging. Arend stond op een tweesprong, wat te doen? Zijn vader was juist met Anytime begonnen en stelde voor eens mee te lopen. Mogelijk zou het als sportman wat voor hem zijn. Uiteindelijk werd hij dolenthousiast en hij draait nu mee in het bedrijf. Ook dochter Sanne, die een bedrijfje in de zorg had, is er bij gekomen en leidt het sportcentrum in Bolsward. Omdat echtgenote Judith ook meedraait kun je spreken van een echt familiebedrijf.

 

Gemoedelijke sfeer

Eigenlijk had men Harlingen al geruime tijd op het oog, ook omdat er steeds meer mensen uit Harlingen bij hen kwamen. Er werd naar een geschikte locatie gezocht en uiteindelijk kwam Arend met de oude Dekamarkt op de proppen. Gerard: “We zijn met de gemeente in gesprek gegaan. Die toonde zich positief dat dit leegstaande pand weer een functie kreeg. Ook de buurt was blij dat er weer wat in kwam. Er werd voor zeseneenhalve ton geïnvesteerd.” Gerard benadrukt dat er heel veel en goed contact is met de buurt. “Twee overburen vormden een gesprekspartner naar de gemeente toe. Op verzoek van een overbuurman hebben we de bovenkant van het raam afgeplakt zodat het licht van de lampen niet naar buiten schijnt.” Inmiddels zit men er nu bijna zeven weken en het gaat volgens Gerard en Arend boven verwachting. Sinds de komst van Anytime ligt het ledental al boven de 1000. “We merken dat er een grote behoefte aan is en krijgen dan ook vele positieve reacties. Jeugd en ouderen sporten door elkaar heen. Dat geeft een leuke gemoedelijke sfeer. We zijn hier in Harlingen dan ook heel tevreden”, zeggen vader en zoon. Mensen die meer willen weten kunnen op www.anytimefitness.nl informatie verkrijgen en middels een zeven dagen-pas gratis met het centrum kennismaken.

|Doorsturen