Nieuws

‘Ambassadeur’ Leo Reawaruw wil ‘Witte Anjer Perkje’ in Harlingen

Oud-Harlinger Leo Reawaruw (tegenwoordig wonend in Leeuwarden), Maja Steenwijk en Pascal van der Voort zijn sinds vandaag dé ‘Witte Anjer Perkje-Ambassadeurs’ van het Nationaal Comité Veteranendag. Als ambassadeurs zullen zij zich, elk op hun eigen manier, gaan inzetten om elke gemeente aan te sporen een Witte Anjer Perk aan te leggen ter ere van de veteranen in Nederland.

Door hun persoonlijke affectie met de Witte Anjer, veteranen en de veteranen-gemeenschap en bovendien hun inzet en netwerk, zijn zij de aangewezen ambassadeurs geworden.

In 2005 is de Witte Anjer in Nederland geïntroduceerd als uiting van waardering voor Nederlandse veteranen. In juni 2019 legde de gemeente Leeuwarden als eerste gemeente in Nederland een Witte Anjer Perkje aan, om veteranen te eren en te waarderen. Dit speciale perk bloeit in de dagen en weken voorafgaand aan, en na de Nederlandse Veteranendag.

Het Nationaal Comité Veteranendag is sindsdien actief op zoek naar andere Nederlandse gemeenten om het voorbeeld van de gemeente Leeuwarden te volgen. Dit werd al gedaan door de gemeenten Den Haag, Amsterdam, Nieuwkoop, Wassenaar, Vleuten-De Meern, Uitgeest, Castricum, Limmen, Terneuzen, Hulst, Hoogerheide, Bergen op Zoom, Tilburg, Westerbeek (Gemeente Snit Anthonis) en Enschede. Met behulp van de ambassadeurs zal dit rijtje het komende jaar, zo hopen zij, worden uitgebreid.

Leo Reawaruw groeide op in Harlingen, en woont nu in Leeuwarden. Reawaruw is in 1980 uitgezonden geweest naar Libanon en zet zich al jaren in voor alle veteranen. Door zijn ervaringen als militair maar ook door het KNIL-verleden van zijn familie, streeft hij naar een totale erkenning en waardering van veteranen. Met zijn drijfveer en zijn grote netwerk zet Leo zich nu ook in voor de Witte Anjer Perkjes in Nederland.

“Het zou fantastisch zijn als alle gemeenten waar KNIL Ambonezen ofwel Molukse veteranen en hun nazaten wonen een Witte Anjer Perkje hebben. Het is volgend jaar 70 jaar na dato dat de KNIL Ambonezen hier kwamen voor maximaal zes maanden. Dat geeft voor mij een extra dimensie en reden om me in te zetten hiervoor. Bovendien werk ik mee omdat we dit jaar 75 jaar vrijheid in Nederland vieren, een extra motivatie voor de gemeenten om ook in hun gemeente een Witte Anjer Perkje te hebben. Ik vecht voor alle veteranen. Het eerste wat ik wil bereiken als ambassadeur is dat in Friesland de elf steden allemaal een Witte Anjer Perkje hebben. De gemeenteraden kunnen deze week van mij als ambassadeur een e-mail verwachten.”

Leo Reawaruw.

|Doorsturen

BuienradarAgenda