Nieuws

altHuuskamer viert eerste lustrum

HARLINGEN - De altHuuskamer Harlingen viert het eerste lustrum met een drietal exposities in het teken van ‘Harlingen, mien stadsje’. De serie ‘Mien stadsje I, II & II’ toont werk van ouwe seunen en tobbedansers. Schilderijen, aquarellen en tekeningen van Sjouke Lettinga, Hendrik Wytsma, Piet Oving, Rein de Valk en Frans Nagel, met Harlingen als onderwerp, zijn dit seizoen op de Zuiderhaven te zien. Nieuw dit jaar is de (binnen)doorloop van altHuuskamer naar Pottenbakkerij Midhuzen aan de Vijverstraat waar Pita van Twist een diversiteit aan keramiek presenteert.

‘Zuiderhaven in de mist’ van Hendrik Wytsma.

Theo Althuis begon in april 2015 met de activiteiten in de altHuuskamer onder het motto ‘laat zien, kom kijken’. De meeste exposities hadden een link met Harlingen: of de exposant was Harlinger of de afbeeldingen betroffen ons stadsje. Zo waren er bijvoorbeeld succesvolle presentaties van Jacob Roorda, fotoclub Focus en de groepstentoonstellingen ‘Stadsgezichten’ en ‘Mien-Skip’ van tien Harlinger kunstenaars. Bij al deze expo’s was er ook aandacht voor keramiek van onder anderen Karel Sterk, Dineke Taal, Pita van Twist en Zwaan Miedema.

 

Het lustrumjaar gaat dit weekend van start met de tentoonstelling ‘Mien stadsje I’. Er zijn schilderijen en aquarellen te zien van Sjouke Lettinga, Piet Oving en Hendrik Wytsma. Lettinga en Wytsma waren Harlinger schilders die, naast hun baan  in het midden van de vorige eeuw vele plekken in Harlingen op doek (olieverf) en papier (aquarel) hebben vastgelegd. Oving woonde in die jaren in Harlingen en heeft in de 60- en 70-er jaren veel aquarellen gemaakt. Het grootste gedeelte van de geëxposeerde kunstwerken is afkomstig uit particuliere collecties. Voor liefhebbers van kunst en ‘mien stadsje’ dus een unieke kans om ze te bekijken in de altHuuskamer op Zuiderhaven 25. Vrijdag en zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. De expositie ‘Mien stadsje I’ is te zien tot 15 juni.

De volgende expo’s, ‘Mien stadsje II’, Verborgen Harlingen met schilderijen en tekeningen van Rein de Valk is te zien van 21 juni tot 10 augustus en ‘Mien stadsje III’, met tekeningen van  Frans Nagel van 16 augustus tot 27 september.

|Doorsturen

BuienradarAgenda