Nieuws

Alternatief voor zonnepanelen huurders in centrum

HARLINGEN - Bij 150 huurders van de Bouwvereniging mogen geen zonnepanelen op de woning geplaatst worden. Zonnepanelen zijn hier niet toegestaan, vanwege de regels omtrent monumenten en beschermd stadsgezicht. De Bouwvereniging kijkt samen met bewoners naar alternatieven.

In de periode van april 2017 tot en met de zomer van 2018  zijn er op veel woningen van de Bouwvereniging zonnepanelen geplaatst. De Bouwvereniging liet op ongeveer 1850 woningen of appartementen zonnepanelen plaatsen. Een forse investering van € 6,1 miljoen, zonder huurverhoging. Voor de huurders betekende dit een besparing op de energiekosten. Door het plaatsen van zonnepanelen en andere duurzame ingrepen behaalde de Bouwvereniging begin dit jaar gemiddeld energielabel A voor haar woningen.

Voor 150 huurders in de binnenstad van Harlingen, kwamen er geen zonnepanelen. Vanwege de regels van monumenten en beschermd stadgezicht, is het plaatsen van zonnepanelen in het centrum niet toegestaan. De gemeente gaat een aantal regels in haar welstandsnota nog herzien, maar dit kan nog wel meer dan aan jaar duren. Daarbij is het ook nog de vraag of daarbij de regels rond zonnepanelen worden aangepast.

Samen met de huurdersvereniging Harlingen kijkt de Bouwvereniging naar de alternatieven. Daarbij werden bewoners uitgenodigd om mee te praten en met ideeën te komen. “Het is spijtig dat we hier geen duurzame slag kunnen maken met zonnepanelen. We kijken nu samen met onze huurders naar alternatieven, die iets opleveren voor onze huurders op het gebied van betaalbaarheid en duurzaamheid”, aldus Petra van der Wier, directeur-bestuurder. Op de bewonersavond van 2 oktober kwamen er 18 bewoners langs. Er kwamen verschillende alternatieven aan bod. 

 

|Doorsturen

BuienradarAgenda