Nieuws

Alles over de RI&E

Je hebt er vast wel eens van gehoord: de Risico-Inventarisatie en Evaluatie, afgekort RI&E. Maar, wat is dat precies en wat voor belang heb jij hierbij? In dit artikel geven we antwoord op de vraag ' Wat is een RI&E ' en vertellen we je alles over een RI&E opstellen én toetsing hiervan.

Wat is een RI&E?

De belangrijkste vraag eerst. De RI&E beschrijft de risico's in een bedrijf, op het gebied van gezondheid en veiligheid van de werknemers. In de RI&E legt een werkgever de gezondheids- en veiligheidsrisico's vast en worden deze geëvalueerd. Hand in hand met de RI&E gaat het plan van aanpak. Daarin wordt beschreven welke maatregelen er worden genomen binnen het bedrijf. Deze maatregelen zijn gericht op het zoveel mogelijk tegengaan van risico's. Indien het bedrijf een ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging heeft, is het belangrijk om hun op de hoogte te stellen van de RI&E. Zij hebben namelijk instemmingsrecht als het gaat om arbeidsomstandigheden.

 

RI&E opstellen

Het opstellen van een RI&E is sinds 1994 verplicht voor alle werkgevers, met uitzondering van ZZP'ers. Ook het plan van aanpak is volgens de Arbeidsomstandighedenwet verplicht. Houd er rekening mee dat je als bedrijf een boete kunt krijgen wanneer je geen RI&E hebt uitgevoerd terwijl je wel RI&E plichtig bent. De Inspectie SZW kan een boete opleggen bij een bedrijfsbezoek. 

 

Zoals je leest is het belangrijk om een RI&E op te stellen. Dit kun je als ondernemer zelf doen, of samen met een preventiemedewerker binnen de organisatie. Een preventiemedewerker houdt zich bezig met de gezondheid en veiligheid binnen het bedrijf. Een van de wettelijke taken van een preventiemedewerker is het (mede) opstellen van een RI&E. Daarnaast kun je ook gebruikmaken van een RI&E voorbeeld instrument. Dit is een hulpmiddel bij het opstellen van de RI&E en is ontwikkeld door brancheorganisaties. Het voordeel hiervan is dat het instrument is afgestemd op de veel voorkomende risico's van de branche waarin jouw bedrijf werkzaam is. Lees hierover meer op de website van HR Navigator

 

Toetsing RI&E

Je kunt de RI&E laten toetsen, maar dit is niet verplicht. De toetsing RI&E hangt namelijk af van het gebruikte RI&E instrument en de grootte van het bedrijf. Ook de manier van toetsen en de prijs verschilt. Vaak voert de arbodienst de toetsing uit, waarbij ze gebruik maken van een bedrijfsonderzoek. Meer informatie en offertes kun je opvragen bij de arbodienst naar keuze. Wanneer je meer dan 25 medewerkers in dienst hebt dien je je opgestelde RI&E te laten toetsen door een deskundige. Deze dient uiteraard wel gecertificeerd te zijn. Bij minder werknemers kan een werkgever gebruik maken van een speciale branche RI&E.

 

Volgens de Arbowet hoeft de RI&E niet op na een bepaalde periode te worden bijgewerkt. Er zijn dus geen wettelijke regels opgesteld met betrekking tot de geldigheid. Het belangrijkste uitgangspunt is dat de RI&E actueel blijft. Het is natuurlijk wel aan te raden om de RI&E regelmatig, bijvoorbeeld eens in de 3 jaar, volledig te (laten) doorlopen. Hiermee kun je controleren of er aanpassingen nodig zijn en die direct doorvoeren.

 

|Doorsturen

Buienradar



Agenda