Nieuws

Alie Hoorn 100 jaar

Alie Hoorn vierde afgelopen zondag haar honderdste verjaardag. Burgemeester Roel Sluiter feliciteerde mevrouw Hoorn namens het gemeentebestuur van Harlingen in zorgcentrum De Spiker.

(Foto: HC - Joachim de Ruijter)

Ali Hoorn is op 13 oktober 1919 geboren in Zaandam. Zij is de op één na oudste uit een gezin van vier kinderen. Ali heeft haar jeugd, die werd gekenmerkt door hard werken, doorgebracht in Zaandam. Met veel plezier heeft ze daar in een meubelzaak gewerkt. Met minder plezier moest zij na lange dagen in de winkel ook nog eens kranten bezorgen.

In 1940 is zij getrouwd met Lammert Meines uit Hindeloopen. Ze hebben elkaar ontmoet op het station van Leeuwarden waar ze samen zaten te wachten op de trein richting Workum en Hindeloopen. In de oorlogsjaren woonden Ali en Lammert in Bolsward tegenover de Blauwpoortsbrug, waar Lammert de brugwachter was. Vlak voor de bevrijding is hun huis door de Duitsers in brand gestoken als vergelding; Lammert wilde niet meewerken aan het opblazen van de brug om de opmars van de geallieerden te vertragen.

Na de bevrijding zijn Ali en Lammert in Amsterdam gaan wonen waar hij bij de politie ging werken. Om te sparen voor nieuwe meubels heeft Ali vijf jaren gewerkt bij een kledingatelier. In Amsterdam, waar het echtpaar twintig jaar heeft gewoond, zijn hun vier kinderen geboren. 

Toen Lammert met pensioen was, is het gezin in 1966 verhuisd naar Harlingen. Helaas heeft het huwelijk geen stand gehouden en kreeg Ali de zorg over vier opgroeiende kinderen. Tot haar grote verdriet zijn twee van haar elf kleinkinderen overleden. Erg dankbaar is ze dan ook dat ze negen achterkleinkinderen heeft.

Aan de wind in Harlingen heeft Ali nooit kunnen wennen. Toch woont ze sinds tweeënhalf jaar tevreden en wel in de Spiker waar ze liefdevol wordt verzorgd. Als hobby maakt ze graag woordzoekers.

|Doorsturen

BuienradarAgenda