Nieuws

Albert Dijkstra en Dora Terpstra 60 jaar getrouwd

Op dinsdag 14 april 2020 was het 60 jaar geleden dat Albert Dijkstra en Dora Dijkstra-Terpstra elkaar het ja-woord hebben gegeven. Albert (84) is geboren in Harlingen en Dora (83) te Sexbierum. Samen kregen ze 6 kinderen, 3 jongens en 3 meisjes, waarvan 1 tijdens de geboorte overleed. Later kwamen er nog 9 kleinkinderen en 3 achterkleinkinderen bij.

Ze hebben elkaar leren kennen toen een kameraad van Albert (Rein Lindeboom) hem mee had gevraagd, want Reins verkering had een leuk en knap nichtje en dat klikte direct tussen beiden! Na enige tijd verkering wilde Dora Albert voorstellen aan haar ouders en ze nam Albert mee naar huis. Hij mocht alleen niet naar binnen komen. “Volgende week”, kreeg Dora als antwoord. “We moeten eerst nieuwe stoelen”, zei haar vader.

Albert begon op 14-jarige leeftijd te werken bij Bakker de Peerdekop op de Voorstraat. Daarna heeft hij drie jaar in de garnalenvisserij gewerkt. Eerst bij Doris de Neuspieper en later bij Jan Frik. Vervolgens heeft hij achttien maanden in militaire dienst gezeten en na de dienstplicht ging hij de Rijnvaart op.

Dora werkte op haar 18e bij een advocaat in Haarlem in de huishouding. Ze heeft een jaar meegevaren op de Rijnvaart, raakte in verwachting en is toen eerst bij haar ouders gaan wonen. In 1962 kregen ze een huis aan de Slachtedyk tussen Sexbierum en Oosterbierum en ze zijn daarna verhuisd naar Harlingen.

Eenmaal aan de vaste wal is Albert begonnen bij de Provincie bij Firma de Groot, kanaaldienst walbeschoeiing. Hier is hij 24 jaar in dienst geweest. Dora heeft nog gewerkt bij Frisia, de spekjesfabriek en was in de huishouding ondersteunend voor anderen naast het draaiende houden van het gezin.

Samen waren ze vrijwillig actief voor ZMVV Zeerobben, Kaatsvereniging Midlum, Kaatsvereniging Eendracht en de IJsbaanvereniging. Albert was ook inzetbaar bij de dijkbewaking, reservepolitie onder leiding van politie Wijngaarden, grafdelver in Midlum, scheidsrechter bij het voetballen en keurmeester op de Lanen bij het kaatsen.

Albert woont nu in hun appartement op Welgelegen en sinds anderhalf jaar woont Dora door de ziekte van Alzheimer in verpleeghuis de Spiker. Extra verdrietig is dat ze door het coronavirus hun 60-jarig huwelijk niet samen hebben kunnen vieren.

|Doorsturen

BuienradarAgenda