Nieuws

Afvaloven vrijdag in revisie

De afvaloven, of reststoffen-energiecentrale (REC) gaat komende vrijdag voor ongeveer zeven weken in geplande revisie. Naast het gebruikelijke jaarlijkse onderhoud, wordt er een groot aantal pijpen in de ketel vervangen. De renovatie kost naar schatting 3 miljoen euro.

Omrin verwacht dat hiermee de komende jaren op een moderne, schone en veilige manier, zonder aanzienlijke storingen, afval verbrand kan blijven worden in Harlingen. Het restafval dat niet meer recyclebaar is van ongeveer 1,1 miljoen mensen (uit ca. 35 gemeenten in Friesland, Groningen, noord-Veluwe en drie gemeenten in de Rijnmond) en ruim 8500 noordelijke bedrijven en instellingen wordt in de REC 24/7 verwerkt.

 

De laatste tijd had de REC last van zogenaamde klappijpen, zodat de installatie een aantal keer in storing kon raken en het verbrandingsproces gestopt moest worden. Deze klappijpen ontstonden doordat er sneller corrosievorming in de pijpen plaatsvond dan verwacht, door bijvoorbeeld de concentraties zoutzuur.

“Met een speciale legering wordt dit probleem nu opgelost, en verwachten we de kans op storingen aanzienlijk te verkleinen”, meldt Omrin. Deze zogenaamde inconel-legering wordt  in Duitsland op de nieuwe pijpen aangebracht door moderne lasrobots. Ongeveer 340 vierkante meter keteloppervlak in de eerste trek van de afvaloven zal zo worden vervangen.

Naast de 40 collega’s in Harlingen werken de komende weken tussen de 100 en 150 extra mensen hard samen voor de geplande revisie van de REC.

|Doorsturen