Nieuws

Afvaloven Nee in beroep tegen uitspraak oventemperatuur

HARLINGEN - De provincie Fryslân hoeft niet op te treden tegen Omrin vanwege te lage verbrandingstemperaturen in de afvaloven. Stichting Afvaloven Nee (SAN) had daar om gevraagd, maar de rechtbank kwam onlangs tot de conclusie dat het goed zit met de (na)verbranding in de afvaloven. Volgens afvalovenexpert Johan Vollenbroek is dat niet het geval. Afvaloven Nee gaat in hoger beroep.

SAN spande de zaak aan nadat bij een steekproef van de Harlinger Courant in 2014 bleek dat de temperatuur onder het voorgeschreven minimum dook. (Later veranderde het verhaal: de HC was iets anders getoond dan gevraagd.) Het gaat hierbij om de zogenaamde naverbrandingszone, waar de rookgassen tenminste 2 seconden op 850 graden verhit moeten worden om dioxine-uitstoot te voorkomen. Volgens de regels begint die “na” de laatste toevoer van verbrandingslucht, maar de rechtbank rekent “vanaf”. Volgens advocaat Henri Sarolea, die SAN vertegenwoordigt in deze zaak, krijgt Omrin zo een voorsprong van 100 graden. Verder gaat de rechtbank af op metingen hogerop in de oven, die met een formule omgerekend worden naar de temperatuur in de lager gelegen naverbrandingszone.

Milieudeskundige Johan Vollenbroek merkt op dat de steunbranders, die in geval van problemen met de (na)verbranding moeten bijspringen, hoger zitten dan de zone die de rechtbank aanwijst. “In dat opzicht alleen al is de uitspraak van de rechtbank dus onjuist.” Vollenbroek stelt verder dat de afvaloven niet altijd aan de 850 graden-regel voldoet. “Nou hoeft dat niet gelijk tot forse dioxine emissies te leiden (…) maar het is strijdig met de verplichting van de wet.”

De rechtbank werd bijgestaan door de Stichting Advisering Rechtspraak. Vollenbroek heeft deze stichting aangeschreven naar aanleiding van de uitspraak. Hij uit kritiek op de STAB en geeft uitleg over de naverbrandingszone. “Het bovenstaande kan een kind toch begrijpen”, schrijft hij vervolgens in zijn mail. “Waarom schrijven jullie dat dan niet gewoon heel helder op zodat een rechter het ook kan snappen.”

Stichting Afvaloven Nee heeft ook nog een andere zaak tegen de provincie lopen. Volgens SAN komt er te veel zoutzuur uit de afvaloven en zou de provincie ook daar moeten handhaven. Het hoger beroep diende gisteren voor de Raad van State.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda