Nieuws

Afvaloven gerepareerd: Omrin kondigt stofwolk aan

HARLINGEN - Nadat de afvaloven ongeveer twee weken geleden uit bedrijf ging door een storing, kondigde Omrin aan dat de afvaloven deze week weer in gebruik wordt genomen. En dat er een pluim met stof uit de schoorsteen zal komen.

De afvaloven werd donderdag 24 september uit bedrijf genomen voor een reparatie aan een ‘stoom-oververhitter’. Omrin meldde toen dat de afvaloven snel weer opgestart zou worden, maar dat liep anders: “Een grondige inspectie van de ketel liet zien dat we meer reparaties moesten uitvoeren dan eerst gedacht.” Woordvoerder Jelmar Helmhout: “De plek van de reparatie in de ketel bleek extra lastig. Vanwege corona waren de specialisten ook niet per direct beschikbaar. We hebben daarom iets langer dan verwacht de reparatie en klein onderhoud grondig uitgevoerd.”

Dinsdag meldde Omrin dat de afvaloven deze week naar verwachting weer wordt opgestart. “Let op!” schreef Omrin op haar site. “Bij het opstarten van de fabriek kan er kortstondig een kleine rookpluim uit de schoorsteen komen. Deze komt door het stof dat na het afstoken van de centrale nog in de schoorsteen zit en er weer uit blaast. De pluim is niet schadelijk voor de omgeving, zo heeft eerder onderzoek uitgewezen.”

 

Het gaat hierbij om het schoonblazen van de installatie, en de vraag is of het stof schadelijk is voor de omgeving. Woordvoerder Helmhout stelt dat onderzoeken aantonen dat er geen waarden uit de vergunning worden overschreden. Maar deze waarden gelden alleen als de afvaloven in bedrijf is, en niet bij het opstarten.

Toxicoloog Abel Arkenbout verwijst naar een onderzoek door de Omgevingsdienst regio Arnhem uit 2017. De ‘ODRA’ deed toen in opdracht van de provincie Fryslân onderzoek naar de uitstoot bij het opstarten van de afvaloven. Daarbij was sprake van verhoogde uitstoot van stofgebonden dioxinen/furanen.

Woordvoerder Helmhout verwijst naar biomonitoringsonderzoeken naar de impact op de omgeving. “Conclusie luidt dat er geen gevaar is voor de omgeving en dat er geen vergunde waarden worden overschreden.”

“Grote flauwekul”, zegt milieu- en afvalovenexpert Johan Vollenbroek. “Dat stof bevat zeer waarschijnlijk hoge concentraties dioxinen. Laat ze maar een monster nemen en meten, dan zullen ze schrikken. Ze doen dat stofblazen omdat ze hun werknemers niet in contact willen laten komen met dat giftige stof…”

Advocaat Henri Sarolea merkt op dat het schoonblazen eerder bij omwonenden heeft geleid tot irritaties aan ogen, luchtwegen en misselijkheid. Hij wijst erop dat het schoonblazen dan niet onder de vergunning valt (als de oven niet ‘in bedrijf’ is), maar dat het wel verboden is. “Je mag toch ook niet vijf volle zakken met stof uit je stofzuiger bij je buren over de schutting leeggooien?” 

|Doorsturen

BuienradarAgenda