Nieuws

‘Adieu Trebol’: oproep voor foto’s

Na de zomer sluit Trebol voorgoed de deuren. Daarom staat de stadsschouwburg centraal in de foto-expositie, die tijdens de zaterdag van de Visserijdagen in Trebol te zien is. De organisatie zoekt nog mooi beeldmateriaal van voorstellingen, feesten en optredens die op deze plek zijn gehouden.

Toneelgroep Contact bestaat al 60 jaar. Hier de crew van ‘De Kerkestraat is een keurige straat’ (1976).,

Harlingen gaat een gevoelig verlies lijden. Wat is een stad zonder schouwburg? De plek waar creatief vermogen, hooggeëerd publiek en magie bij elkaar komen in het licht van de schijnwerpers. Hier zetten honderden Harlinger kinderen hun eerste dappere stappen op de planken, hun moeders met samengeknepen billen in het publiek. Hier klonken onstuimige jazzsolo’s door de ruimte en deinden Zonnebloemgasten mijmerend mee op ‘Het Singeltsje’. Orange Pop deed de koffiekopjes trillen, jonge gasten brachten Ciske de Rat er tot leven, zingende engelen schommelden er per ongeluk tegen het kruis van een torenspits.

De tijd dat professionele theatergezelschappen Harlingen aandeden, ligt ver achter ons. Piet Bambergen en Rijk de Gooijer, het Theater van de Lach, de Berini’s - ze kwamen niet meer. De zaal was te klein geworden voor grote producties, de faciliteiten achter de schermen zwaar onvoldoende, het publiek in het beperkte bedieningsgebied te beperkt. Ouwe seunen hadden sowieso meer met hun eigen culturele prestaties. Donateursconcerten van het Stedelijk Muziekkorps konden op volle zalen rekenen, net als de Harlinger Avonden vol sketches en muziek, de Sint Nicolaassprookjes en de jaarlijkse uitvoeringen van Toneelgroep Contact en het Harlinger Volkstoneel. 

Om terug te kijken op alles wat Trebol ons heeft gebracht is er de fototentoonstelling tijdens de traditionele Instuif. Op zaterdag 31 augustus van 10.00 tot15.00 uur kan iedereen herinneringen ophalen bij beelden van tientallen jaren vertier, plezier, een lach en een traan. Heeft u nog geschikte foto’s in de kast liggen? Meld u dan bij een bestuurslid van Oud Harlingen of via info@oud-harlingen.nl.

Eenenvijftig edities waren er al van het Harlinger Sint Nicolaas Sprookje. Hier een opname uit 1958.

|Doorsturen

BuienradarAgenda