Nieuws

Actie voor vluchtelingenkinderen buitengewoon succesvol

Samen met haar man Wouter en hun dochters van 4 en 6 heeft Nienke Bijl-de Groot 177 rugtassen naar de zolder gesjouwd; de tassen nagelopen, gesorteerd en klaargemaakt voor vervoer: de tassen gaan naar vluchtelingkinderen op het Griekse eiland Lesbos. Deze inzamelingsactie is een initiatief van de stichting Because we Carry; een beweging die verandering wil in de troosteloze situatie van vluchtelingen.

Nienke Bijl-de Groot is iemand die begaan is met deze stichting, en de vele kinderen die in de kampen wonen. “Via Facebook heb ik me aangemeld voor de rugtassen-inzameling”, vertelt Nienke. Ze opende een inzamelpunt voor Harlingen, waar bekenden en onbekenden begin deze maand gevulde rugzakken inleverden, voor kinderen in verschillende leeftijdscategorieën. Denk daarbij aan spelletjes, schrijfgerei en speelgoed, om de minderjarige vluchtelingen iets leuks te geven. 

Zo waren er in Friesland meer dan twintig inzamelpunten, en in heel Nederland ruim 250. Ook op Terschelling was een inzamelpunt. De rugtassen die een groep dames op het eiland verzamelde, zijn belangeloos overgezet door Rederij Doeksen, en naar het Harlinger inzamelpunt van Nienke gebracht. Al met al heeft ze 177 tassen in ontvangst genomen.

Deze zijn inmiddels opgehaald en in Weesp verzameld, om vanaf daar naar Lesbos te worden verscheept in containers. “Het streven was om in heel Nederland 8000 tassen te verzamelen”, vertelt Nienke. “Dit zijn er al met al meer dan 40.000 geworden! Fantastisch! Wel betekent dit onvoorziene vervoerskosten die de stichting nu moet ophoesten. Wanneer mensen hiervoor een bijdrage willen doen dan kan dit via www.becausewecarry.org.” De tassen gaan grotendeels naar Griekenland maar nu ook naar Roemenië en Syrië.

Ook de Topmoppies zetten zich in voor de stichting Because we Carry. Ze hadden de stichting als goede doel voor dit jaar gekozen. Ze zouden deze maand naar Lesbos om een week te helpen op het kamp, maar dit is wegens corona niet mogelijk.

|Doorsturen

BuienradarAgenda