Nieuws

ABN AMRO: Huizenprijzen stijgen verder in 2021

De coronacrisis heeft grote impact op onze economie. Toch lijkt de zwakke economische situatie waarin we momenteel verkeren nauwelijks vat te krijgen op de huizenmarkt. Er staan nog steeds weinig woning te koop, maar deze wisselen binnen de kortste keren van eigenaar. Daarnaast stijgen de huizenprijzen nog steeds en vinden er meer transacties plaats. Daarom houdt ABN AMRO voor dit jaar rekening met een gemiddelde prijsstijging van 5%. 

Hoe het kan dat de huizenprijzen blijven stijgen? Dat komt volgens Philip Bokeloh, woningmarkteconoom bij het Economisch Bureau van ABN AMRO, door het zogeheten overloopeffect. De huizenprijzen stegen in het tweede deel van 2020 sterk en deze stijging werkt door op de gemiddelde prijsstijging van dit jaar. “De aanhoudend sterke woningmarktcijfers en de verbetering van het vertrouwen vormen aanleiding om de ramingen opnieuw te verhogen”, zegt Bokeloh. “Als de prijzen op het huidige niveau zouden stabiliseren, zou de gemiddelde prijsstijging uitkomen op 3,5%. Verder is er met de komst van vaccins meer zekerheid voor de toekomst.”

Stijgende werkloosheid zorgt voor drukkend effect
Toch verwacht men bij ABN AMRO verandering. Dit komt door de verwachte stijging van de werkloosheid. Volgens de bank zorgt dit later dit jaar voor een drukkend effect op de woningmarkt. De overheid zal op den duur de loonsubsidieregelingen terugdraaien, waardoor sommige bedrijven genoodzaakt zijn hun aangekondigde reorganisatie door te zetten. Als gevolg hiervan komen er meer en meer mensen op straat te staan.

De stijgende werkloosheid zal zijn weerslag hebben op de woningmarkt. Er komt minder geld binnen en dat betekent dat er minder geleend kan worden. Het inkomen is immers bepalend voor het hypotheekbedrag dat kopers op kunnen nemen. Daarbij komt dat het gunstige effect van de lage hypotheekrente stukje bij beetje afneemt. Bokeloh: “Centrale banken blijven stimuleren, maar is er weinig ruimte voor een scherpe daling van de hypotheekrente en een verdere verbetering van de betaalbaarheid van koopwoningen.”

Wat zijn de gevolgen voor de korte termijn?
ABN AMRO verwacht dat de woningmarkt op korte termijn overeind blijft. De steunmaatregelen van de overheid en het stimuleringsbeleid van de centrale banken zijn hier de voornaamste oorzaken van. Toch zal de woningmarkt op den duur ook de economische gevolgen van de coronacrisis ondervinden. Zo denkt men bij de bank dat de aanstaande verslechtering van de arbeidsmarkt en de geringe bijdrage van de lage rente zorgen voor een teruglopend aantal transacties. Dit zal er vervolgens toe leiden dat de huizenprijzen minder hard stijgen 

Begin dit jaar krijgt de zwakke economie nog geen vat op de woningmarkt, maar toch verwacht ABN AMRO dat de gevolgen later dit jaar zichtbaar gaan zijn. Uit de Woningmarktmonitor van januari 2021, die de bank onlangs publiceerde, blijkt bijvoorbeeld dat het aantal woningaankopen dit jaar naar verwachting 10% lager ligt dan in 2020. Desondanks houdt het Economisch Bureau van ABN AMRO toch rekening met een prijsstijging van 1% voor 2022. Daar staat wel een afname van 5% voor wat betreft het aantal woningaankopen tegenover. 

|Doorsturen

Buienradar



Agenda