Nieuws

Directeur Arjen Mintjes:

“Aantal studenten op de Maritieme Academie nog steeds groeiend”

HARLINGEN – In het simulatorencentrum van de Maritieme Academie Harlingen vond woensdagmiddag de diploma-uitreiking plaats van binnenvaartstudenten. Een bijzonder moment, aangezien de vorige uitreikingen altijd in IJmuiden plaatsvonden en dit jaar voor het eerst in Harlingen. In totaal ontvingen 86 studenten hun diploma als matroos, schipper of kapitein.

Door Ubbo Posthuma

Zesentachtig studenten ontvingen hun fel begeerde diploma. (Foto: HC – Ubbo Posthuma)

Carolien van het West, opleidingsmanager van het Nova College in Harlingen, heette alle aanwezigen welkom. Vervolgens stelde zij de docenten en medewerkers even voor, door hun namen te noemen, wat een hartelijk applaus opleverde. Ook een aantal bedrijven waar de studenten stage lopen werd welkom geheten. Na wat praktische mededelingen nam vervolgens Arjan Nieuwenhuizen, directeur van het Nova College Maritiem het woord over. Hij sprak van een zaal met blijde gezichten, want men komt zijn of haar diploma ophalen. “Dit is het einde van een deel van je opleiding, misschien wel je hele opleiding. Het mooie van je diploma dat je vandaag  in ontvangst neemt, is dat het een basis is voor wat je hierna gaat doen. Je staat aan het begin van je volwassen leven, met je diploma kun je je arbeidscarrière in. Er is heel veel perspectief op de arbeidsmarkt. Maar je kunt ook zeggen, ik ga verder studeren. De binnenvaart gaat op volle kracht de toekomst tegemoet”, aldus Nieuwenhuizen, die er van overtuigd is dat de binnenvaartsector een grote rol in de energietransitie zal spelen.

 

“Vervoer over water zorgt er voor dat er minder files op de weg staan. Als de schepen de voortstuwing duurzamer voor elkaar kan krijgen, wordt de maatschappelijke rol van de binnenvaart van hele grote betekenis bij die zogenaamde klimaatcrisis. Dat moeten jullie gaan doen, want de generatie voor jullie is het niet gelukt. Ik geloof in jullie en denk dat het kan. Ik ben er trots op dat er zoveel mensen zijn die een diploma komen halen. Ik hoop dat jullie hier een goede tijd hebben gehad. Als directeur van het Nova College ben ik apetrots op het resultaat van vandaag. Namens de collega’s van het Nova College van harte gefeliciteerd. Ik wens jullie een goede wacht een behouden vaart, het gaat jullie goed.”

 

Tot slot nog een woordje van Arjen Mintjes, directeur van de Maritieme Academie Harlingen. Hij vertelde dat in de internationale binnenvaart 2000 schippers boven de 65 jaar bij gebrek aan opvolgers doorvaren. Met andere woorden: heel veel kansen op een baan. Positief was Mintjes over de groeiende groep leerlingen op de Maritieme Academie. Dit in schrille tegenstelling van de rest van het land. “Het binnenvaartonderwijs hier groeit, dat zien we nergens anders. Dat is een compliment voor iedereen die hier werkt, maar ook voor de mensen die het mogelijk maken en een speciale pluim voor die ouders die dit allemaal hebben volgehouden met hun zoon of dochter. Ik weet dat het soms wel opofferingen waren. Gefeliciteerd allemaal en een goede carrière toegewenst.”

Hierna werd de groep gesplitst. De kapiteinsgroep ging mee met docent Vincent Koomen en de opleiding schipper en matroos met Sjoerd Potma, waarna de diploma’s werden uitgereikt. Docent Sjoerd Potma deed dit met humoristische bewoordingen over zijn leerlingen. Naast hun diploma kregen de geslaagden ook nog een fraai boeket bloemen en een leuke attentie.

|Doorsturen