Nieuws

Aantal elektrische auto's in Nederland neemt toe

De zonnebotenrace in Harlingen was een groot succes. Zo’n race laat omstanders duidelijk zien wat een kracht duurzame energie heeft. De Nederlandse maatschappij wordt steeds milieubewuster en de zonnepanelen zijn onderdeel geworden van het moderne straatbeeld. Ook in de auto-industrie is een interessante ontwikkeling te zien. Al jaren is de elektrische auto in Nederland in opkomst en in januari 2019 bleek dat de wagen nog altijd aan populariteit wint.

Aantal volledig elektrische auto's verdubbeld
Volgens de laatste cijfers van het CBS reden er in Nederland op 1 januari 2019 45 duizend personenauto’s rond die volledig elektrisch waren. Dit is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. De plug-in hybride-categorie ondervond een lichte daling van 3 procent, waardoor Nederland begin 2019 94 duizend van deze halve elektrische wagens telde. De volledig elektrische personenauto’s en de plug-in hybrides vallen echter allemaal onder de overkoepelende groep van stekkerauto’s. Deze groep maakte een stijging door van 16 procent. Deze stijging zorgde ervoor dat er begin 2019 tegen de 139 duizend stekkerauto’s in Nederland geregistreerd waren. Hieronder vallen dus alle personenauto’s die over een elektromotor beschikken; de volledig elektrische auto’s en de plug-in hybrides. De hybrides (PHEV’s) beschikken over zowel een elektro- als een brandstofmotor. Van deze 139 duizend stekkerauto’s is 77 procent een auto van de zaak. Een terugblik in de cijfers laat zien dat het aantal stekkerauto’s zich al jaren in een stijgende lijn bevindt. Sterker nog: begin 2019 was in Nederland maar liefst 1,6 procent van alle personenauto’s een stekkerauto.

Volledig elektrische auto neemt het voortouw
Een terugblik op 1 januari 2014 wijst uit dat er dat jaar 4,6 duizend FEV’s (volledig elektrische auto’s) in Nederland rondreden. In slechts vijf jaar tijd is dit aantal uitgestegen tot 44,7 duizend, bijna tien keer zoveel. Een groot percentage van deze groei kwam tot uiting in het afgelopen jaar. Per saldo kwamen er namelijk bijna 23 duizend FEV’s bij. Hierdoor was in januari 2019 bijna 1 op de 3 stekkerauto’s een FEV.

Aantal PHEV’s daalt
Ten opzichte van 2018 rijden er in 2019 3 procent minder plug-in hybrides rond. Hoewel de hybrides een groeispurt doormaakten vanaf 2014, bleef de opkomst in 2017 haken. Dit is waarschijnlijk te wijten aan de bijtelling voor PHEV’s, die in dat jaar verhoogd werd naar 22 procent. Hierdoor is het belastingtechnische voordeel van de PHEV ten opzichte van de benzine- en dieselauto weggevallen.

Tesla nog steeds het populairst
Vorig jaar was bijna 90 procent van de nieuwe elektrische auto’s een FEV. De Tesla beslaat een groot deel van deze groep nieuwe volledig elektrische auto’s. Het Model S was hierbij, net zoals in 2017, het populairste model.

|Doorsturen

BuienradarAgenda