Nieuws

4500 Lego-steentjes in Station Harlingen

Het Lego-station moest meerdere keren uit elkaar voor bouwkundige aanpassingen, en ook de zoektocht naar de juiste (en betaalbare) steentjes was een hele klus. Maar inmiddels heeft Anne Hondema de bouw van het station afgerond. Klaar is hij nog niet; de Harlinger gaat nu aan de slag met de omgeving en het interieur.

Anne Hondema met zijn indrukwekkende bouwwerk. (Foto: HC - Joachim de Ruijter)


Meer foto’s onder de tekst.


In de zomer van vorig jaar toonde Anne Hondema het station van Lego al in de HC. Het is de afgelopen zeven maanden behoorlijk uitgebreid en aangepast. De beide vleugels zijn klaar en ook de overkapping van het perron is inmiddels geplaatst. “De bouw heeft een tijdje stilgelegen”, vertelt Anne. “In de zomermaanden bouw ik sowieso minder omdat ik het zonde vind om met mooi weer op de zolder te gaan zitten. Bovendien was ik destijds door mijn blokjes heen en was ik nog met wat technieken voor de ramen en deuren aan het experimenteren.”

Anne wilde die graag, net als bij een echt kozijn, iets laten inspringen. “En dat moet je dan proberen op te lossen met de Lego-blokjes die voorhanden zijn.” Uiteindelijk is dat gelukt, maar Anne moest wel alle muren met ramen en deuren opnieuw bouwen om op de gewenste hoogte uit te komen. “Na juni vorig jaar ben ik daarom aanvankelijk meer aan het slopen dan aan het bouwen geweest.”

Anne probeert zoveel mogelijk tweedehands blokjes te kopen om de kosten enigszins te drukken. Eind vorig jaar heeft hij in kaart gebracht welke Lego nodig was, zodat hij deze kon bestellen. “De meeste blokjes kwamen nog voor de kerstdagen binnen en dus heb ik de feestdagen grotendeels doorgebracht met bouwen.” 

Net als het station bestaat de perronoverkapping uit vijf losse delen die tegen elkaar aan kunnen worden geschoven: dat vereenvoudigt het bouwen en maakt bovendien het verplaatsen van het station mogelijk. “Met een lengte van ruim 1 meter 20 is het in zijn geheel bijna niet te verplaatsen.” Toen de overkapping stond is het perron opgeleukt met wat bankjes, een drankjesautomaat en twee kaartjesmachines. “Die wil ik in de toekomt nog wel wat meer in overeenstemming brengen met de automaten die op het perron staan. Ik heb bovendien besloten om de oude vorm van het station aan te houden, met het halletje als hoofdingang. De hoofdingang is vorig jaar aangepast en bestaat nu uit twee dubbele groene deuren. Ik ken het station niet anders dan met dat halletje en die laat ik er dus mooi voor!”

Er zijn inmiddels ruim 4500 steentjes verwerkt in het station. Anne gaat verder met de omgeving en de binnenkant. De loketten zitten er al in maar de stationsrestauratie moet nog worden voorzien van tafels en stoelen en van een keuken. “Al met al nog genoeg te doen.”

(Foto’s: Anne Hondema)

|Doorsturen

Buienradar



Agenda