Nieuws

30 Jaar waterscouts

De Harlinger waterscouts zochten afgelopen weekend de bossen van Baarn op. Bijna 110 scouts en familieleden beleefden daar twee drukke dagen vol activiteiten. Aanleiding was het 30-jarig bestaan van de groep, die in 1988 in pakhuis De Hamer op de Rozengracht van start ging en tegenwoordig een plek heeft in 't Dok aan de Kanaalweg - direct aan het water.

Zonder zelfvertrouwen geen pijl in een roos: Je kunt het!

Het weekend had als thema ‘Caspar 3.0’ meegekregen. Vroeger moest je als groepsleider alle activiteiten zelf bedenken, later bood het internet uitkomst en bij de versie 3.0 braakt het systeem volautomatisch een totaalprogramma uit. De scouts waren van hun eigen ideeën echter méér gecharmeerd en legden het apparaat snel weer het zwijgen op. De zaterdagmiddag stond zodoende in het teken van 15 workshops, die varieerden van een escaperoom tot ‘mad science’ (zie foto), van een GPS-tocht tot dieren bespieden met de boswachter en van elektrotechniek tot boogschieten (andere foto). Na het avondeten, dat beschikbaar was gesteld door Jumbo Olaf Hermus, verzamelde iedereen zich om het kampvuur voor een afwisselend programma vol sketches, liedjes en een meeslepend verhaal over een roze gorilla.


Zwerftocht
Scouts zijn doorzetters, en waterscouts zeker! Dus toen de duisternis was gevallen gingen de wandelschoenen aan en begonnen de deelnemers in groepjes aan een fikse tocht door de donkere bossen van Baarn. Die voerde langs allerlei posten uiteindelijk terug naar het scoutingterrein, waar bij het kampvuur voor iedereen nog wat te eten en te drinken was. Daar bleef het dus nog lang gezellig.

Teamwork

Na het zondagse ontbijt stond een groot Facebookspel op het programma. Bij allerlei posten op het uitgestrekte scoutingterrein lagen opdrachten op de scouts te wachten. Bij het oplossen van puzzels of het bedwingen van een spinnewebwand was teamwork de sleutel tot succes. Hoe beter de resultaten, hoe meer ‘likes’ en zo rolde tegen na anderhalf uur sportieve strijd het winnende groepje vanzelf uit de bus.

Vrijwilligers 
Na een Boerekoolmusical in januari en een wandeltocht voor ruim 1000 Friese scouts in februari was dit alweer de derde grote activiteit van de waterscouts dit jaar. Dat de vereniging goed draait vertaalt zich ook in de bereidheid van bedrijven om een steentje bij te dragen. Zo was de plaatselijke Albert Heijn bereid om ter gelegenheid van 3 decennia waterscouts 3 broodmaaltijden te sponsoren en kregen de scouts ook een subsidie om minder draagkrachtige leden toch mee op kamp te kunnen nemen.

De waterscouts willen echter graag nog méér ambities waarmaken, zoals het bieden van gecertificeerde zeilopleidingen aan de jeugdleden. Wie houdt van avontuurlijke activiteiten, van buitenleven en van het werken met en voor kinderen, die wordt dan ook van harte uitgenodigd om contact op te nemen. Meer informatie op www.waterscoutsharlingen.nl.

De wondere wereld van proefjes bij de workshop ‘mad science’.

|Doorsturen