Nieuws

€ 2,6 miljoen voor extra eilandparkeerterrein

HARLINGEN - De gemeente Harlingen gaat bijna 5 hectare grond kopen voor een extra uitbreiding van het eilandparkeerterrein, voor ruim 2,6 miljoen euro. Het gaat om grond met opstallen van Jan Drijfhout (De Ried bv) en een naastgelegen stuk grasland van D. de Jong. Ook de trailerhelling van Drijfhout wordt overgenomen - hiermee komt een eind aan de problemen rond de gemeentelijke trailerhelling, die op last van de Autoriteit Consument & Markt is gesloten.

In 2016 trok de gemeente al ruim 4 miljoen euro uit voor een uitbreiding van het langparkeerterrein, op de plek van de Witte Kas. Jan Drijfhout heeft al jaren een ‘overloopterrein’ dat wordt ingezet als parking ‘P1’ (naast de Tsjerk Hiddessluizen) vol is. Drijfhout en de gemeente hadden eerder onenigheid over het gebruik van het overloopterrein, en later over de trailerhelling.

Jan Drijfhout exploiteert een trailerhelling aan de Harlingerstraatweg. Toen de gemeente in 2016 op zoek ging naar een plek voor een openbare trailerhelling, presenteerde zij een lijst met acht mogelijke locaties. Maar de helling kwam op een andere plek: op een steenworp afstand van de helling van Jan Drijfhout. Drijfhout stapte naar de ACM, die bepaalde dat er sprake was van oneerlijke concurrentie. 

De gemeente koopt ongeveer 21.000 vierkante meter met opstallen van Drijfhout, voor € 2.250.000. (De gemeente heeft de overname laten toetsen op staatssteun en daarvan is volgens een advocaat geen sprake.) Daarnaast betaalt de gemeente € 417.500 voor de aankoop van een perceel grond aan de Harlingerstraatweg van maatschap D.W. de Jong.

Het terrein van de Witte Kas moet vanaf volgend jaar ingezet worden als parkeerterrein. (Dit is mogelijk nadat de exploitant van P1 bij een conflict is uitgekocht door de gemeente; de HC berichtte daar in april over.) De grond van De Jong wordt eind dit jaar overgedragen. Drijfhout moet zijn grond begin volgend jaar leveren, en mag dan nog een jaar in zijn huis blijven wonen.

De gemeente wil met de aankoop naar een ‘totaaloplossing’. Eilandgangers via één route vanaf de N31 naar één parkeerterrein. Hierdoor hoeft de gemeente ook niet op zoek naar een overloopterrein; volgens de gemeente is er door de aankopen voldoende ruimte om alle auto’s van eilandgangers een plek te geven, ook tijdens pieken. Er komt mogelijk een nieuwe entree vanaf de Zuidwalweg. De parkeergarage bij Doeksen kan ingezet worden voor bezoekers van de binnenstad. Verder wil de gemeente ongeveer zes hectare van de parking overdekken met zonnepanelen; goed voor stroom voor 1100 huishoudens.

De investering wordt volgens de gemeente ruimschoots gedekt voor een hogere exploitatie-opbrengst. Er is geen antwoord op de vraag in hoeveel jaar de investering wordt terugverdiend. De gemeente gaat onderzoeken of beide trailerhellingen nodig zijn. De gemeenteraad moet zich nog uitspreken over het plan van B en W. Het voorstel komt aan bod in de raadsvergadering van woensdag 1 juli.

|Doorsturen

BuienradarAgenda