Nieuws

120 uur werkstraf voor wietplantage in Midlum

LEEUWARDEN/MIDLUM – Een oud-inwoner van Midlum (43) die in zijn woning aan de Kerkstraat een wietplantage had, is vrijdag door de politierechter veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur.

De politie deed op 18 december vorig jaar een inval in de woning, nadat een anonieme tipgever melding had gemaakt over een hennepgeur bij het pand. Voor de inval was er een warmtemeting gedaan met een drone. In een slaapkamer stonden 133 wietplanten, de stroom voor de kwekerij was illegaal afgetapt. De verdachte zei dat hij schulden had en op deze manier probeerde uit de financiële problemen te komen.

“Ik dacht dan ben ik er in één keer van af en kan ik opnieuw beginnen.” In plaats daarvan werd de misère alleen maar groter. Netbeheerder Liander berekende dat hij meer dan 2800 euro aan illegale stroom had verbruikt en stuurde een factuur. Die rekening was nog niet betaald.

Op 12 april pleegde de verdachte een winkeldiefstal bij een Albert Heijn-filiaal in Leeuwarden. Hij had honger en weinig geld, legde hij uit. De man heeft een stevig strafblad - 23 pagina’s - en kwam vanwege het taakstrafverbod in principe niet in aanmerking voor een werkstraf.

De rechter omzeilde het taakstrafverbod door een celstraf van een dag op te leggen, naast de werkstraf van 120 uur plus een maand cel voorwaardelijk. Voor de terugbetaling aan Liander kwam de rechter uit op een lager bedrag. Liander ging uit van een langere periode dan wat volgens de politierechter bewezen kon worden. De rechter ging er vanuit dat de kwekerij zo’n zes weken heeft gedraaid. De verdachte moet 1258 euro aan Liander betalen.

|Doorsturen

BuienradarAgenda