Nieuws

Doorkomsttijd en programma in Harlingen

11Stedenzwemtocht Maarten van der Weijden

Over ruim twee weken is het zover: op 18, 19 en 20 augustus zwemt Olympisch kampioen Maarten van der Weijden de 11stedenzwemtocht. Samen met honderden vrijwilligers organiseert hij deze zwemmarathon om geld op te halen voor kankeronderzoek. De tocht van 200 kilometer voert hem in drie dagen langs de bekende steden en plekken van de Friese Elfstedentocht. Wanneer is Maarten in Harlingen, en wat is er te doen?

Maarten van der Weijden traint bij Elfstedenmonument ‘It Sil Heve’ tussen Lekkum en Giekerk. (Foto: Niels de Vries)

Maarten komt op zondag 19 augustus door Harlingen en op die dag kunnen mensen 500 of 2000 meter meezwemmen om geld op te halen voor kankeronderzoek. Voormalig langebaanschaatser Jan Ykema zal als ambassadeur van de Maarten van der Weijden Foundation in zijn geboortestad Harlingen aanwezig zijn om deelnemers aan de zwemtocht te inspireren en motiveren.

 

Maar de ‘Zwemtocht der Zwemtochten’ gaat over meer dan zwemmen alleen. Er wordt ook stilgestaan bij wat het betekent om kanker te hebben en de onderzoeken die zo hard nodig zijn. Er komt in beide steden een uitgebreid podiumprogramma met gesprekken, columns en interviews met daarbij ruimte voor een lach en een traan. Ook zijn er optredens van diverse artiesten. Het podium wordt opgebouwd bij de drie bruggen, bij Stadsschouwburg Trebol.

 

In Harlingen is Piet Paulusma dagvoorzitter. Na een welkomstwoord van burgemeester Roel Sluiter (9.00 uur) treden Sander de Hosson en Lisanne Spaander samen op. Sander leest een stuk voor uit zijn boek ‘Slotcouplet’. Hij is longarts in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, met als specialisaties longkanker en palliatieve zorg. Hij schrijft aangrijpende blogs en columns over zijn ervaringen met patiënten. Lisanne kreeg op jonge leeftijd botkanker. Ze werd beter, maar het noodlot sloeg op nieuw toe. Inmiddels is zij voor de tweede keer genezen verklaard. Zij zingt de nummers ‘Vechtersbaas’ en ‘Kijk naar mij’.

 

Optredens

De opbrengst van de sponsorzwemtocht gaat naar een elf verschillende onderzoeken. In elke stad staat een onderzoek centraal. In Harlingen licht Jaap de Haas een onderzoek naar darmkanker toe. Voor darmkankerpatiënten met uitzaaiingen naar de lever geldt momenteel een zeer intensief nazorgregime, met frequente ziekenhuisbezoeken en diagnostische tests. Recente onderzoeksresultaten wijzen uit dat er niet veel overlevingswinst met deze nazorg wordt behaald en dat een periodieke simpele bloedtest (vergelijkbaar met PSA-bepaling bij prostaatkanker) zou kunnen volstaan om patiënten te monitoren. In dit onderzoek wordt getest of en welke patiënten beter af zijn met thuistests in plaats van ziekenhuiscontroles.

 

Jan Ykema spreekt de meezwemmers toe. En om 10.00 uur klinkt het startschot voor de 500 en 2000 meter. Nar het zwemmen wordt om 12.00 uur het in Harlingen opgehaalde bedrag bekendgemaakt, en zijn er optredens van Jelle B en Frans Duijts.

 

De verwachte doorkomsttijd van Maarten is 14.00 uur. Hij zwemt door de stad en krijgt door ‘Anton Wachter’ een stempeltje op zijn kaart. Ook krijgt hij een cheque met daarop het in Harlingen opgehaalde bedrag. Hij zwemt dan direct door naar de volgende stad, Franeker, waar hij naar verwachting om 16.30 uur aankomt.

 

Meezwemmen

Iedereen die zich wil inzetten voor onderzoek naar kanker kan zijn eigen persoonlijke sponsors werven en met Maarten in een of meerdere steden 500 of 2000 meter meezwemmen. Op deze manier hoopt Maarten met zijn 11stedenzwemtocht veel geld op te halen. Inschrijven kan op www.11stedenzwemtocht.nl. Mensen die niet mee kunnen of willen zwemmen en Maartens initiatief toch graag ondersteunen, kunnen op deze site een bedrag doneren. En iedereen die Maarten en de meezwemmers wil aanmoedigen en een hart onder de riem wil steken in het weekend van de 18e, is van harte welkom.

|Doorsturen