Nieuws

100% dekking Harlinger AED-netwerk

Wethouder Erik de Groot heeft gisteren twee nieuwe AED’s onthuld, in Groot Ropens en de Schepenwijk. “Met deze twee AED’s zijn de laatste ‘blinde vlekken’ in de gemeente opgevuld”, aldus De Groot. “In het geval van een mogelijke hartstilstand kan er nu binnen zes minuten iemand ter plaatse zijn met een AED.”

(Foto: HC - Joachim de Ruijter)

Dit is het resultaat van het project ‘Harlingen Hartveilig’, dat in 2018 is gestart. Het gaat niet alleen om een netwerk van AED’s, maar ook om een netwerk van burgerhulpverleners die een AED (automatische externe defibrillator) kunnen bedienen. Als 112 gebeld wordt bij een hartstilstand, krijgen zij een melding van oproepsysteem HartslagNu. Zo wordt de overlevingskans na een harstilstand vergroot.

Uit een evaluatie van het project blijkt dat EHBO-vereniging Harlingen veel burgerhulpverleners traint en dat bij 20 van de 21 reanimaties burgerhulpverleners snel ter plaatse waren. Daarnaast komt naar voren dat periodieke controles en onderhoud beter geregeld moeten worden. De gemeente heeft hierover afspraken gemaakt met de EHBO-vereniging Harlingen; deze gaat de AED’s het basisonderhoud verzorgen.

Verder blijkt dat inwoners, bedrijven en verenigingen nauwelijks gebruikmaken van de subsidieregeling voor buitenkasten: de gemeente vergoedt het volledige bedrag hiervoor (tot een maximum van € 610 per buitenkast). Zo komen meer en meer AED’s 24 uur per dag beschikbaar en zo maken we samen Harlingen Hartveilig.

 

|Doorsturen

BuienradarAgenda