Nieuws

1,2 miljoen kuub zand over A7 voor versterking Afsluitdijk

De werkzaamheden voor de versterking van de Afsluitdijk zijn in volle gang. Rijkswaterstaat heeft veel zand nodig om de dijk weer klaar te maken voor de toekomst. Daarom wordt er sinds maandag 5000 tot 6000 kuub zand per week ongemerkt verplaatst boven de automobilisten op A7 vanaf het IJsselmeer naar de andere kant van de snelweg.

In totaal rolt er de komende maanden 1,2 miljoen kuub zand de band op. Ook het zand dat vrijkomt bij het ontgraven van de vismigratierivier wordt gebruikt voor de versterking van de Afsluitdijk. Dat graafwerk is recent gestart. De transportband wordt gedurende het werk een aantal keren verplaatst en schuift zo mee met de locatie waar de werkzaamheden aan de Waddenzeekant van de dijk plaatsvinden. Dat gebeurt op momenten van de dag waarop er weinig verkeer op de weg is.

Rijkswaterstaat vindt het belangrijk dat werkzaamheden met zo min mogelijk hinder en op duurzame wijze worden uitgevoerd. Dit systeem van Levvel (BAM, Van Oord en Rebel) sluit hier dan ook perfect bij aan. Het bouwconsortium heeft de band bedacht/ontworpen in samenwerking met Heilig B.V. De zandtransportband voldoet aan extreem hoge veiligheidseisen die gelijk zijn aan die van een normale verkeersbrug. 

De stalen constructie kan de van tijd tot tijd harde Noordzeewind goed weerstaan. Het is de eerste keer dat dit systeem op zo’n grote schaal, over een snelweg, wordt toegepast. Het scheelt 4000 extra bewegingen door de sluizen bij Kornwerderzand en Den Oever maar ook veel extra vrachtwagens op de A7. Die extra bewegingen door de sluis zouden ervoor zorgen dat de brug veel vaker open zou staan. Om dat te voorkomen is voor de slimme en duurzame oplossing van een zandtransportband gekozen.

|Doorsturen

BuienradarAgenda