Sorteer

Evenement - Wat lazen Harlingers in de Gouden Eeuw?

Adres
Locatie Hannemahuis
Plaats Harlingen
Land Nederland
Evenement informatie
Datum 27-2-2020 20:00

Jeanine Otten geeft donderdag 27 februari een lezing in het Hannemahuis over ‘Het kluchtige leven van vrolijke Fransje, boekbezit en leescultuur in Harlingen in de Gouden Eeuw’.

Lezen in Harlingen in de zeventiende eeuw: wie las wat? Tussen 1650 en 1680 telde Harlingen 10.000 inwoners, een recordaantal dat pas midden negentiende eeuw weer werd gehaald. Vijftien procent van de Harlingers was doopsgezind, en werkzaam in scheepsbouw, textielnijverheid en handel in hout en graan. Ook de rijke koopmanselite werd gedomineerd door doopsgezinden.

Uit onderzoek in zeventiende-eeuwse boedelinventarissen blijkt welke boeken in de boekenkasten stonden. Naast de Bijbel, Testament, Psalmboek en liedboeken en Cats’ Houwelick lazen de Harlingers geschiedenisboeken, reisboeken, zelfhulpboeken, rekenkunde, en soms zelfs ondeugende romans.

Jeanine Otten, beheerder van het Gemeentearchief Harlingen, maakt samen met een groep enthousiaste vrijwilligers onder de paraplu van Vereniging Oud Harlingen zeventiende-eeuwse verkoopakten en boedelinventarissen toegankelijk. Deze soms moeilijk leesbare handschriften zijn een belangrijke bron voor kennis over het dagelijks leven in Harlingen in de Gouden Eeuw.


Plaats: Gehoorzaal in het Hannemahuis, zijingang Sint Christoffelsteeg. Aanvang: 20.00 uur. Toegang: € 5 inclusief koffie/thee. Aanmelden: 0517-413658 of museum@harlingen.nl.


 

 

Lees meer »

BuienradarAgenda