Sorteer

Evenement - Lezing door Wil Schackman: Harlingers in de Kinderkolonie Veenhuizen

Adres
Locatie Hannemahuis
Plaats Harlingen
Land Nederland
Evenement informatie
Datum 28-1-2020 20:00

HARLINGEN – Op dinsdag 28 januari 2020 geeft Wil Schackman een lezing in het Hannemahuis over Harlinger weeskinderen in de kinderkolonie Veenhuizen in de eerste helft van de negentiende eeuw. De lezing begint om 20.00 uur.

In ‘De kinderkolonie’ beschrijft Wil Schackmann (Rotterdam 1951) de lotgevallen van de wezen, hun opzieners en de bestuurders met mededogen en humor. In 1824 arriveren de eerste ‘weezen, vondelingen en verlaten kinderen’ in de kinderkolonie Veenhuizen. Hier moeten ’s lands meest kansarme kinderen worden opgevoed tot nijvere landarbeiders. Het ‘landbouwend weeshuis’ is een initiatief van de Maatschappij van Weldadigheid. Met veldwerk en fabrieksarbeid zullen de kinderen hun onderhoud en onderwijs bekostigen. Een waterdicht plan – althans, in theorie. De werkelijkheid pakt anders uit: armoede, ziekte en sterfte grijpen om zich heen en de kosten rijzen de pan uit. In 1859 wordt het kindergesticht overgenomen door het rijk en uiteindelijk omgevormd tot de beruchte strafinrichting. Op basis van uitgebreid onderzoek in het rijke Kolonie-archief wekt Wil Schackman de geschiedenis tot leven.

Wil Schackmann publiceerde drie romans, was coauteur bij de tv-serie Medisch Centrum West en won in 2000 de ANV-Visser Neerlandiaprijs voor het scenario van het toneelstuk ‘Het leven sta je steeds weer van te kijken’. In 2006 verscheen ‘De proefkolonie’, het veelgeprezen boek over Frederiksoord dat 9 keer werd herdrukt. In 2013 verscheen ‘De bedelaarskolonie’ over het bedelaarsgesticht Ommerschans. In 2016 verscheen ‘De kinderkolonie’, over de wezenopvang in Veenhuizen.

Schackman geeft zijn lezing in de Gehoorzaal  van het Hannemahuis (zijingang Sint Christoffelsteeg). Toegang € 5 (incl. koffie/thee). Aanmelden: 0517-413658 of museum@harlingen.nl.

 

Lees meer »

Buienradar



Agenda