Nieuws

Ophef over zonnepanelen aan de Zuiderhaven

Moderne huizen aan de Zuiderhaven met zonnepanelen op het dak. In deze tijd van ‘energietransitie’ lijkt dat vanzelfsprekend. En als je niet weet dat die panelen er liggen, valt het niet of nauwelijks op. Maar het mag niet! De gemeente Harlingen onderneemt actie tegen inwoners met panelen die in het ‘beschermd stadsgezicht’ liggen. “We worden belaagd door de gemeente op een manier zoals de Belastingdienst dat doet”, zegt één van de bewoners die overhoop ligt met de gemeente. Wethouder Erik de Groot zit er mee in z’n maag.

Zonnepanelen aan de Zuiderhaven. Vallen ze op?

Op het dak van de moderne woning van Sjouke Altena, aan de zuidzijde van de Zuiderhaven, liggen zonnepanelen. Ze vallen niet of nauwelijks op. Maar de woning bevindt zich in een gebied waar de panelen niet in het stadsgezicht zijn toegestaan, en ze zijn zichtbaar vanaf de openbare weg (binnen 75 meter en op een hoogte van 1,80 meter).

Luchtfoto’s

De gemeente heeft op luchtfoto’s de zonnepanelen in de binnenstad in kaart gebracht, en vervolgens inwoners aangeschreven. Daarbij was sprake van een dwangsom, waardoor Altena zich gedwongen voelde (alsnog) een vergunningaanvraag in te dienen. Maar ook daarna waren de panelen die zichtbaar zijn, zichtbaar, en dus kreeg Altena geen vergunning. Dat had de gemeente ook gelijk wel kunnen zeggen, vindt Altena; dat had hem de 150 euro leges van de vergunningaanvraag bespaard.

Opvallend detail: de zonnepanelen van Altena liggen er al sinds 2012. Altena en zeven andere Harlingers die in hetzelfde schuitje zitten, hebben zich verenigd. Ze vinden dat de gemeente zich verschuilt achter de welstandscommissie. Daarnaast liggen er al langer richtlijnen in Den Haag om de normen te versoepelen, maar zover is de gemeente Harlingen nog niet.

Steken laten vallen

Wethouder Erik de Groot wil het probleem graag oplossen. “Ik wil kijken hoe het wel kan. We gaan niet direct handhaven.” Dat er sprake was van een dwangsom, is volgens De Groot een standaardprocedure. Het formele proces - dat de gemeente nu in actie komt tegen panelen die er al acht jaar liggen - vindt De Groot “niet heel prettig”.

“Ik zit hier sinds half augustus en ik heb een andere beleving. De gemeente moet korter op de bal zitten. Als je acht jaar later komt, heb je steken laten vallen in het verleden.”

Een hoge kaatsmuur in het Oosterpark en een geluidsscherm langs de N31 kwamen niet langs de welstandscommissie, maar de gemeente zag beide projecten toch door de vingers. Enkele zonnepanelen die vrijwel niemand ziet kun je dan toch ook legaliseren?

Spelregels

Volgens De Groot is dat niet te vergelijken. Hij benadrukt dat inwoners een verantwoordelijkheid hebben, en zich moeten afvragen wat wel of niet vergunningsvrij mogelijk is. Daarnaast wil de gemeente vasthouden aan het stadsgezicht.

Aan de andere kant moeten bewoners ook kunnen rekenen op een betrouwbare overheid, zegt De Groot, en op een toezichthouder die niet na jaren in actie komt, maar volgens een “normale cyclus”. Er moet oog zijn voor de menselijke maat, aldus De Groot. De soep wordt daarom niet zo heet gegeten, als zij wordt opgediend. De panelen hoeven daarom niet direct van het dak gehaald te worden. De Groot wil naar een oplossing en daarnaast de spelregels voor iedereen inzichtelijk maken.

|Doorsturen

Herman M

2020-11-20 12:01:56

Wat een ophef. Wie heeft er last van die panelen op die hoogte. Op de nieuwbouw projecten kunnen met gemak zonnepanelen op het dak. Denk ook eens aan de daken van supermarkten/winkels/sportscholen (Jumbo, Plus, Aldi, Action, Bristol, Gamma, Waddenhal, Fit For Free). Dat zijn ruimtes die niet gebruikt worden.

Bertus K

2020-11-20 19:58:08

Het opruimen van de dwarshelling op de Zuiderhaven was 'n grote fout, jammer, maar helaas.

Geef de bewoners van die modernico woningen dan ook de kans moderne energie te genereren.

Buienradar



Agenda