Nieuws

Ook Lego-versie Station Harlingen wordt mooier

Net als bij het echte Harlinger Station, wordt er ook druk gewerkt aan de Lego-versie van Anne Hondema. Na een flinke bouwperiode en 4500 Lego-steentjes, is Anne dit jaar begonnen met het gebied rond het station: bestrating, bankjes en prullenbakken op het perron, borden, verlichting, groenvoorzieningen en de fietsenstalling. 

(Foto: Anne Hondema)

Ook het perron voor Spoor 2 is klaar, net als de spoorwegovergang over de Kimswerderweg. De kleurstelling van het station blijft overigens zoals die was; de nieuwe kleuren die het echte station nu heeft worden niet overgenomen. “Ook de oude portiek bij de hoofdingang blijft om nostalgische redenen bestaan”, vertelt Anne. “Zo hebben veel Harlingers het station altijd gekend.”

Het Lego-station wordt ook binnen ingericht. Zo zijn er kaartverkooppunten en de bovenverdieping is ingericht met een keuken en een kamer met eethoek, bankstel en tv. Er wordt nog gewerkt aan een Lego-kopie van de Berkel weegschaal die altijd in de hoek bij de stationsrestauratie stond. De vloeren in het station worden binnenkort betegeld: de speurtocht naar geschikte steentjes is in volle gang.

Anne Hondema heeft nog genoeg plannen: de inrichting van de Stationsweg met de grote ronde plantenbakken en de bushaltes. Verder werkt hij aan de automatisering van het spoor. Net als bij echte treinen wordt gebruikgemaakt van een bloksysteem dat moet voorkomen dat treinen op hetzelfde baanvak terecht komen. Dat wordt bestuurd met minicomputers en sensoren in de rails. De minicomputers worden ook gebruikt om wissels en seinpalen aan te sturen. De spoorwegovergang gaat automatisch dicht en open, compleet met knipperlichten en bel om het zo echt mogelijk te maken. “Hoewel een en ander al redelijk draait, gaat er in de komende wintermaanden nog wel wat tijd in het verder programmeren ervan zitten”, zegt Anne. “Vervelen zit er dus voorlopig niet in.”

|Doorsturen

BuienradarAgenda