Nieuws

Geen appartementengebouw naast de vuurtoren

HARLINGEN - Er komt geen appartementengebouw naast de Harlinger vuurtoren. De plannen van Jacob Koopmans voor een woongebouw op de plek van het naastgelegen huis, zijn van de baan: Gosse Beerda, eigenaar van de vuurtoren, heeft de woning aan het Dalpad van Koopmans gekocht.

Het plan dat niet doorgaat. (Illustratie: Penta Architecten)

“Het gaat me om schoonheid”, zegt Beerda, die met de koop de directe omgeving van de vuurtoren en het aangezicht wil beschermen. “Ik ben zo’n beetje met de vuurtoren getrouwd, en die is ook voor de stad heel belangrijk. Nu kan de vuurtoren in zijn monumentale majestueusiteit blijven.”

Jacob Koopmans kocht de woning naast de vuurtoren eerder dit jaar en maakte een plan voor een appartementengebouw van drie verdiepingen en negen meter hoog. Nadat de HC er vorige week over berichtte, kwam er, met name op Facebook, veel kritiek op het plan. “Gisteravond heb ik Jacob gesproken,” zegt Beerda, “en vanmorgen waren we het eens. De stukken liggen al bij de notaris.” 

Beerda heeft nog geen plannen voor de woning. “Ik ga nu nadenken: wat wil ik er mee?” Het komende half jaar wordt de woning verhuurd (dat had Koopmans al afgesproken) en Beerda verwacht dat de woning nog decennialang meekan.

Toen Beerda hoorde over de plannen van Koopmans, heeft hij zich in het bestemmingsplan verdiept. “Als je ziet wat er allemaal mag qua bestemmingsplan, dan heeft Jacob het heel netjes gedaan. Daar is niks op aan te merken. Alleen denken we anders over die plek.”

Jacob Koopmans zag de kritiek op Facebook, en hij denkt dat hij veel Halingers een plezier doet. “Als ik nu niet de liefste Harlinger ben, dan weet ik het niet meer.”

|Doorsturen

Uw reactie


BuienradarAgenda